Pandemia mondială de coronavirus poate crea monştri în unele părţi ale lumii. Astfel, oficialităţile din Venezuela (stat cu o pseudo-democraţie, fiind condus de autoritarul preşedinte Nicolas Maduro) îi consideră pe cei infectaţi cu coronavirus drept “bioterorişti”.

Venezuelenii care se întorc acasă din alte ţări din America Latină sunt nevoiţi să stea în camere aglomerate cu mâncarea, apa şi măştile raţionalizate. Ei sunt ţinuţi sub pază militară săptămâni sau luni pentru teste de coronavirus sau tratamente cu medicamente neprobate.

Într-un oraş important, San Cristobal, activiştii de partid marchează casele familiilor bănuite de a avea virusul cu plăci. Liderii opoziţiei spun că Venezuela e singura ţară din lume în care a avea Covid este o crimă. Președintele Maduro a adoptat o abordare foarte dură, tratând coronavirusul ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale care ar putea destabiliza naţiunea sa şi să-i pună în pericol puterea. E clar că pandemia reprezintă o ameninţare pentru guvern, arătând precaritatea resurselor sale.

Pe Twitter, forţele armate din Venezuela au îndemnat populaţia să raporteze aşa-numiţii bioterorişti, referindu-se la venezuelenii care au evitat controalele guvernamentale la frontieră şi s-au întors acasă.

Sursa: https://www.nytimes.com/2020/08/19/world/americas/coronavirus-venezuela.html