Un videoclip mai puțin obișnuit, ajuns viral pe internet, îl prezintă pe Arhiepiscopul Ġwann cum este plimbat pe străzile orașului maltez Zebbug de zeci copii, care, pur și simplu trag autoturismul Porsche Boxter S pe drumurile pietruite, cu ajutorul unor frânghii, scrie odditycentral.com

Videoclipul original a fost șters de pe internet de către reprezentanții bisericii din Malta, dar copii ale acestuia au reapărut pe YouTube și pe rețelele sociale, strângând deja milioane de vizualizări și indignarea internauților din întreaga lume. Cu toate acestea, oficialii bisericii micuțului stat european s-au apărat spunând că această plimbare prin oraș este o tradiție locală de secole.

“Aceasta este o tradiție care se întâmplă ori de câte ori un preot devine Arhiepiscop în Zebbug. Toată lumea a fost foarte fericită că ne pregăteam pentru această sărbătoare unică. Nu văd nimic în neregulă, era o sărbătoare a fericirii. Copiii l-au plimbat pe părinte de bună voie, nu a fost nimeni forțat. După eveniment toți copiii au sărbătorit cu un tort mare. Au fost circa 50 de copii”, a declarat consilierul local Sandra Grech pentru cotidianul Lovin ‘Malta

“Îmi pare rău de reacția oamenilor care au văzut înregistrările, dar pentru mine acest lucru pur și simplu nu este o problemă, anumite comentarii sunt făcute în necunoștintă de cauză. Personal nu doresc să comentez mai mult despre această chestiune, deoarece indiferent de modul în care comentez, este întotdeauna eliminat din context, iar mass-media preia doar ce îi convine și face rating”, a declarat prelatul în Times of Malta.

Deși mare parte din membri bisericii au apărat evenimentul și comportamentul părintelui, confirmând că aceasta este într-adevăr tradiția locală, alți colegi nu s-au ferit să-l critice. Un exemplu este și reacția părintelui René Camilleri: “Nu știam dacă să râd sau să plâng când am văzut filmul; cel mai probabil ar trebui să plâng. Îl condamn pe cel care a acceptat ca acești copii să-l tragă într-un Porsche prin oraș. Cum putem noi să-i atragem pe oameni în biserică când ei văd asemenea imagini care nu au nicio legătură cu credința. Tradiția se poate schimba dacă aceasta este greșită. În trecut tradiția era ca oamenii să fie spânzurați după ce sunt condamnați, acum lucrurile s-au schimbat. Asemenea tradiții care nu au nicio legătură cu promovarea binelui ar trebui să dispară. Să le explicăm oamenilor că sunt o prostie. Cred că enoriașii au nevoie de Evanghelia lui Iisus Hristos, dar în schimb noi facem parade în mașini luxoase”.