Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea lansării unui program nuclear comunitar construit în jurul arsenalului atomic deţinut de Franţa, afirmă surse citate de cotidianul american The New York Times.

 

Conform acestui plan, arsenalul nuclear francez va fi reconfigurat pentru a proteja restul Europei. Programul nuclear ar urma să intre sub comandament european, cu o finanţare şi doctrină militară la nivel comunitar scrie mediafax.ro

Ideea creării unui arsenal nuclear european este analizată în contextul în care Uniunea Europeană nu vrea să mai fie dependentă de Statele Unite în materie de apărare.

Chiar dacă nicio ţară nouă nu va obţine armament nuclear prin acest plan, aplicarea acestui model ar constitui o escaladare fără precedent a puterii colective a Europei şi o separare radicală de Statele Unite conduse de Administraţia Donald Trump.

Iniţiatorii propunerii admit că acest plan va trebui să depăşească obstacole enorme pentru a se concretiza. Însă discuţiile pe tema unui plan de „eurodisuasiune” sunt deja în centrul atenţiei, în principal în Germania, un stat-cheie în orice plan european.

„Este remarcabil; de fapt, sunt foarte uimită că se ajunge la o dezbatere pe această temă”, a declarat Jana Puglierin, analist la filiala germană a Institutului Consiliul pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations).

În februarie, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, a pledat pentru consolidarea rolului militar al Europei, pronunţându-se în favoarea ideii unei Uniuni Europene „superputere nucleară”. „Eu aş saluta o Europă ca superputere atomică, una care să poată ţine pasul cu Rusia”, a afirmat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS, dreapta).

Însă cea mai importantă susţinere pentru această idee vine din partea lui Roderich Kiesewetter, deputat şi specialist în politică externă în cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Germaniei, Angela Merkel. „Ideea mea este să construim un proiect nuclear pe baza arsenalului existent în prezent în Marea Britanie şi Franţa”, a subliniat politicianul german.