Selectați pagina

Ne nastem cu datorii uriase. Suma pe care fiecare cetatean din RM trebuie sa o intoarca statului

Ne nastem cu datorii uriase. Suma pe care fiecare cetatean din RM trebuie sa o intoarca statului

Pentru datoria de 13 miliarde de lei dupa furtul secolului, vom plati, de fapt, 21 de miliarde de lei, in 25 de ani. Numai dobanzile pentru uriasa datorie ne costa 7 miliarde de lei. Iar daca am calcula, ipotetic, ce datorie ii revine fiecarui cetatean, asta ar insemna ca fiecare dintre noi este dator cu aproape 7000 lei.

Potrivit memorandumului de intelegere semnat de Banca Nationala si Ministerul Finantelor, in primii 9 ani dobanda va fi de 1,4 la suta, iar in urmatorii 16 – de 5,3 procente, iar rata creditului va creste in fiecare an. Astfel, de exemplu, in 2017 vom plati 50 de milioane de lei rata, plus 190 de milioane dobanda(190,172 mln lei), in total 240 de milioane de lei (240,172 mln lei).

Intrucat rata va creste, in 2042 vom termina de platit datoria, achitand 1 miliard de lei rata (1,053 717 mlrd lei) plus o dobanda de 56 de milioane (55, 847 mln lei), deci o suma de peste 1 miliard (1,109 564 mlrd lei).
Octavian ARMASU, MINISTRUL FINANTELOR: ”Pe parcursul a 25 de ani asta ar fi total dobanzile la 7 miliarde lei.”

Astfel, pe langa cele 13,6 miliarde de lei (13,583.717 mlrd lei), plus 7 miliarde dobanda (7, 529.280 mlrd lei), in total – peste 21 de miliarde (21,112.997 mlrd lei) in 25 de ani. Si daca aceasta datorie o vor plati, tot cetatenii, din buget, am impartit ipotetic aceasta suma la populatia tarii, potrivit ultimului recensamant ( 2.913.281 persoane), ceea ce inseamna ca practic fiecare moldovean ar trebui sa intoarca 7247 de lei, o avere pentru unii.

”- Ce ati face cu 7000 de lei? – Foarte multe. As pastra sa am pentru zile grele. I-as cheltui… Nici nu i-as cheltui…”

”Pentru incalzire si apa mi-ar prinde foarte bine iarna.”

„Cum ce-as face? Multe. In primul rand mi le-as strange de inmormantare.”

Ministrul Finantelor spera ca o parte din datorie va fi acoperita chiar de Banca Nationala.

Octavian ARMASU, MINISTRUL FINANTELOR: ”Intentia noastra este sa prevedem posibilitatea de achitare anticipata a acestor datorii. Profiturile pe care le va avea BNM vor fi directionate spre achitarea acestei datorii.”
In rest, autoritatile si-au pus toate sperantele in banii din afara tarii, care tot nu vin.

Octavian ARMASU, MINISTRUL FINANTELOR: ”Finantarea este inghetata. O s-o dezghetam. Planuiti sa-i cheltuiti, da nu-i aveti. O sa-i avem. Eu daca sa nu-i pun in plan, pe urma cum sa-i cheltui?”

Nici recentele discutii cu Fondul Monetar International nu par mai optimiste.

Octavian ARMASU, MINISTRUL FINANTELOR: ”La fond s-a ajuns la concluzia ca noi avem nevoie de mai multa pregatire pentru acest program, dar el va fi un program amplu, un program calitativ.”

De initierea discutiilor privind semnarea unui nou program depind atat granturile si imprumuturile de la Uniunea Europeana si Banca Mondiala, cat si ajutorul de 150 de milioane de euro acordat de Bucuresti.

Sursa: protv.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *