Selectați pagina

NASA a anunţat că bazinul estic al Mării Aral a secat complet.

NASA a anunţat că bazinul estic al Mării Aral a secat complet.

Marea AralFormată acum 5,5 milioane de ani în Asia Centrală, marea a trecut prin cicluri de extindere şi restrângere spectaculoase, însă nu a mai întregistrat o asemenea secetă de multă vreme, relatează luni 7sur7.be, potrivit Agerpres.

La începutul secolului trecut, Marea Aral avea 66.458 km2, fiind al patrulea lac (mare închisă) ca mărime din lume. Însă, începând din anii 1960, suprafaţa ei scade cu o viteză uimitoare din cauza devierii fluviilor Amudaria şi Sârdaria pentru producerea bumbacului.

În 2005, pentru a evita secarea Micului Aral, s-a construit un dig în Kazahstan, cu ajutorul Băncii Mondiale, însă partea de sud – numită iniţial Marele Aral – este în prezent doar o imensă întindere uscată. Experţii nu se aşteaptă ca lucrurile să se îmbunătăţească, marea urmând să dispară total până în 2020, potrivit opiniei lor.

Conform NASA, nivelul extrem de scăzut al apei s-ar datora în parte schimbărilor climatice. Cum căderile de zăpadă din munţii din apropiere s-au redus, lacul aproape că nu mai este alimentat cu apă. Însă principala cauză a acestei drame de mediu este fără îndoială agricultura masivă practicată de decenii întregi.

Secarea mării are consecinţe directe asupra vieţii din zonă, lacul având influenţă asupra condiţiilor meteorologice: iernile sunt acum mult mai reci, iar verile au devenit caniculare. În plus, s-au acumulat produse chimice agricole purtate de ape care au contaminat pânza freatică.

Sursa: rtv

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. cristian

  este o prostie sa crezi ca pamantul sa format acum 5,5 milioane de ani.toata lumea vazuta si nevazuta a fost creata in 6 zile iar a 7 zi Dumnezeu a sfintito.sa nu mai faceti astfel de erezi care nu au nimic cu creatia lui Dumnezeu.cu astfel de afirmatie nu faceti altceva decat sa sustineti evolutionismul si sa contraziceti Sfanta Scriptura.

  Răspuns
  • marele Păcătos

   corect, numai că consider de cuviinţă că brava administraţie nu poartă răspundere de eronările ştirii date, ci această sursă: Sursa: rtv

   şi încă ceva ar trebui de menţionat:
   Sfântul Dimitrie Mitropolitul Rostovului explică foarte clar, totalizând părerile majorităţii sfinţilor părinţi că, dacă o zi la Dumnezeu poate fi ca o mie de ani şi invers, păi când citim mai atent observăm că, primele trei zile de la creaţia cerului şi a pământului nu erau cei 2 luminători şi toate stelele care ne socoate ziua şi noaptea şi săptămâna, luna şi anul, respectiv primele 3 zile nu le cunoaşte omul, fiindcă a şi rămas Taină Dumnezeiască…iar abia când a făcut Dumnezeu soarele şi luna cu toate stelele care se rotesc în jurul pământului şi nu invers precum ne învaţă sataniceasca învăţătură din instituţiile de învăţământ, de atunci este ştiut că în continuare a fost stabilită 1 zi 24 de ore, adică 1 zi şi 1 noapte.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.