Selectați pagina

Nanotehnologii în Moldova. Proiectul MOLD-ERA

Nanotehnologii în Moldova. Proiectul MOLD-ERA

Ion TighinianuVice-presedinte ASM academicianul Ion Tighinianu:

Proiectul PC7 MOLD-ERA reuneşte parteneri din Marea Britanie, Germania, Israel şi Republica Moldova, fiind primul proiect în care Republica Moldova, reprezentată de Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii “D.Ghiţu” – IEEN, are rolul de coordonator în cadrul activităţii ERA-WIDE . Demarat în noiembrie 2010, cu o durată de 30 de luni, proiectul MOLD-ERA a avut un impact semnificativ în ceea ce priveşte extinderea infrastructurii existente în domeniul nanotehnologiilor, furnizarea unui program modern de formare în nanobioinginerie pentru tinerii cercetători şi acordarea de asistenţă cercetătorilor şi personalului din instituţiile de cercetare, pentru o mai bună înţelegere a regulilor PC7 prin intermediul seminarelor de instruire şi suportului de tip help-desk.

Programul de formare a oferit o oportunitate unică pentru cercetători, masteranzi şi doctoranzi de a-şi actualiza cunoştinţele în nanobioenginerie, biomateriale şi biocompatibilitate (http://mold-era.eu/14-05-12/training-courses-nano-bioenginering-biomaterials-and-biocompatibility-%E2%80%93-first-round-finishe). Prelegerile în volum total de 250 de ore, cu o durată de 6 luni, au fost prezentate de profesori şi cercetători din organizaţiile partenere, inclusiv Universitatea de Medicină din Hannover (Germania), Universitatea din Bristol (Marea Britanie), Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “N.Testemiţanu” şi Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii “D.Ghiţu” al AŞM. O serie de prelegeri au fost prezentate online de profesori din Marea Britanie. Cei 26 de absolvenţi ai primei runde a cursului de formare au primit certificate aprobate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Cele două şcoli de vară în nanobioinginerie, organizate în vara anului 2011 şi 2012, fiecare cu durata de o săptămână, au completat organic programul de formare, oferind şansă de a participa la 11 prelegeri prezentate de partenerii proiectului pentru încă 60 de masteranzi, doctoranzi şi tineri cercetători (http://mold-era.eu/09-07-12/2nd-summer-school-nano-bioengineering-finished). Ca rezultat MOLD-ERA contribuie la creşterea numărului de absolvenţi de înaltă calificare, precum şi la sporirea oportunităţilor de angajare şi colaborare.

Infrastructura nanotehnologică a Moldovei a fost completată prin achiziţionarea unui sistem de decapare în plasmă şi a unui bio-incubator multi-gaz pentru a extinde zona de cercetare spre domenii conexe cu nano-bioingineria. Acest echipament este utilizat atât pentru crearea nanostructurilor din diverse materiale, cît şi pentru instruirea studenţilor în domeniul nanotehnologiilor.

Prin intermediul seminarelor focusate, asistenţei de tip help-desk şi webinarelor extrem de utile, MOLD-ERA a încurajat un număr mare de reprezentanţi ai comunităţii academice să obţină o înţelegere mai eficientă şi mai practică a regulilor PC7, avînd ca obiectiv creşterea ratei de  succes în depunerea propunerilor de proiecte la PC7. Peste 180 de participanţi au asistat la cele 7 seminare de instruire privind scrierea propunerilor de proiecte PC7, aspectele şi reglementările  financiare (http://mold-era.eu/29-10-12/marie-curie-workshop-25-participants), prezentate de experţii EFPC (Israel). Mai multe runde de webinare cu accent pe teme specifice PC7, furnizate de EFPC, au fost cu adevărat utile participanţilor, avînd şi avantajul de a familiariza comunitatea academică cu procesul de instruire online.

Proiectul MOLD-ERA a generat un impact semnificativ printr-un eveniment major – Conferinţa Internaţională de Nanotehnologii şi Inginerie Biomedicala (7-8 iulie 2011). ) Acest eveniment a avut loc în premieră la Chişinău, Republica Moldova, reunind 150 de participanţi din 17 de ţări, inclusiv Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Elveţia, Statele Unite ale Americii, Japonia, Israel, România, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, etc. Participanţii la eveniment au discutat despre cele mai recente realizări în cercetare şi aplicaţii în domeniul nanotehnologiilor, nanomaterialelor şi biomedicinei. Acest eveniment a avut ca scop stimularea schimbului de informaţii şi iniţierea de noi proiecte ştiinţifice la intersecţia nanotehnologiilor şi ingineriei biomedicale. Forumul a avut o rezonanţă semnificativă în mass-media locală, promovând nanotehnologiile şi realizările cercetătorilor din Moldova.

Rezultatele proiectului MOLD-ERA au fost diseminate pe scară largă, la diverse evenimente, inclusiv Simpozionul “Nanotehnologii în România: un studiu prospectiv”, SPIE Nanotechnology Conference în Praga, Republica Cehă (2011), International Workshop on Advanced Nanovision Science în Hamamatsu, Japonia, E-MRS Fall Meeting în Varşovia, Polonia (2012) etc. Publicaţiile partenerilor consorţiului au apărut în reviste internaţionale, precum Materials Letters, ECS Transactions, Physica Status Solidi – Rapid Research Letters, Electrochemical and Solid State Letters, Proceedings of SPIE etc. (http://mold-era.eu/04-05-12/surface-writing-produces-designer-nanostructures).

Per total, proiectul MOLD-ERA a adus o contribuţie semnificativă la creşterea nivelului de excelenţă în domeniul nanothehnologiilor, creînd noi oportunităţi de colaborare cu instituţii de cercetare de top din Europa şi din întreaga lume.

Mai multe informaţii privind evenimentele şi activităţile din cadrul proiectului pot fi accesate pe site-ul www.mold-era.eu

infotag.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. marele Păcătos

  “Subiectele principale
  ——-
  Introducere în bioinginerie
  Nanotehnologii în biomedicină
  Anatomia şi fiziologia umană
  Bio-instrumentaţie medicală
  Bioingineria ţesuturilor şi organelor
  Senzori bio-chimici în baza semiconductorilor
  Biosenzori moderni ”

  Directorul Institutului de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii “D.Ghiţu”, academicianul Anatolie Sidorenco este un om foarte bun, cu inimă mare să fiu mai direct, însă problema constă într-aceea că, vicleanul lucrează prin conducători care dau indicaţii la manageri ale diferitor instituţii, camuflând scopul final cu pseudo-cercetări întru folosul şi bunăstarea omului, astfel grăbind timpul spre înrobire a omenirii printr-un sistem complex dezvoltat de pe toate flancurile ce descrie şi combină materia, şi mulţi oameni nici nu-şi dau seama pentru cine lucrează.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.