Creştinii ortodocşi, 9/22 mai, mutarea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în cetatea Bari din Italia. În popor această sărbătoare mai este numită Sfântul Nicolae de vară.

Mutarea moaștelor Sfîntului Nicolae la Bari

Mutarea moaștelor Sfîntului Nicolae la Bari

Sfântul Nicolae a trăit la sfârşitul secolului III şi începutul secolului al IV-lea. Datorită vieţii sfinte a fost ales episcop al Mirelor Lichiei. Pe parcursul vieții pământești a săvârșit numeroase minuni, pentru care este recunoscut drept simbol al milosteniei şi onestității.

Datorită vieţii sfinte a fost ales episcop al Mirelor Lichiei. Din cauză că a propovăduit credinţa în Domnul Iisus Hristos a fost prins de conducătorii cetăţii, a fost bătut şi aruncat în temniţă, împreună cu alţi creştini. Imediat ce Sfântul Constantin cel Mare a ajuns împăratul romanilor au fost eliberaţi toţi din închisoare, inclusiv Sfântul Nicolae care a mers în Mira.

Datorită minunilor sale, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al celor acuzaţi pe nedrept.

La 9 mai 1087, pentru a nu cădea în mâinile musulmanilor, moaştele Sfântului Nicolae au fost mutate din Mira la Bari, în sudul Italiei. În această zi, mai multe localități din țara noastră sărbătoresc hramul.