Selectați pagina

Musulmanii au sărbătorit 567 de ani de la cucerirea Constantinopolului în biserica Sfintei Sofia

Musulmanii au sărbătorit 567 de ani de la cucerirea Constantinopolului în biserica Sfintei Sofia

Autoritățile turce au ținut o rugăciune musulmană în biserica Sfintei Sofia și au organizat un “Festival al cuceririi” lângă zidurile bisericii.

Autoritățile turce au sărbătorit 567 de ani de la cucerirea Constantinopolului. Evenimentul numit “Conquest Festival” (“Festivalul cuceririi”) a avut loc lângă zidurile bisericii Sfânta Sofia, potrivit publicației turcești AA.com.tr.

Festivalul a început cu o demonstrație a video înregistrărilor realizate de un drone pe traseul pe care sultanul otoman Fatih Mehmet l-a trecut pe străzile din Constantinopol și a ajuns la catedrala Sfintei Sofia.

După aceea, în biserica Sfintei Sofia a fost citită “Sura Cuceririi” a lui Al-Fatah și a fost rostită rugăciunea de vineri, la care a participat președintele Turciei Recep Erdogan. Această rugăciune a amintit-o pe cea pe care sultanul Mehmet a săvârșit-o în biserica Sf. Sofia după cucerirea Constantinopolului în ziua de marți, 29 mai 1453.

Apoi pe platforma instalată în fața catedralei Sfintei Sofia a avut loc un spectacol cartografic cu recrearea principalelor etape ale cuceririi capitalei Imperiului Bizantin. Festivalul se va încheia cu focuri de artificii.

Sursa: https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/ayasofyada-fetih-suresi-okundu/1858279

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *