Procesiunea muntenegrenilor în cinstea Sfântului Gheorghe, în ciuda carantinei (+ VIDEO)

Sfântul, slăvitul Marele Mucenic, purtătorul de biruință și făcătorul de minuni Gheorghe, este unul dintre cei mai iubiți sfinți din întreaga lume ortodoxă, iar în ziua sărbătorii sale de ieri, 6 mai (n.t. 23 aprilie, calendarul nou), credincioșii muntenegreni din orașul Berane, au ieșit în stradă pentru a-l cinsti pe vrednicul lor mijlocitor, în ciuda restricțiilor carantinei instituite la nivel național.

Mănăstirea situată în apropiere de Berane, are hramul Sfântului Gheorghe.

Mulți credincioși ortodocși și preoți ai Eparhiei Budimlja, s-au adunat spontan pe strada centrală a orașului strigând: „Nu vom renunța la bisericile noastre!”, în ciuda măsurilor stabilite de stat, care interzic adunările în aer liber, relatează Glas Srpske.

Înainte de lovitura dată de pandemia coronavirusului, sute de mii de credincioși ortodocși ieșeau în stradă de două ori pe săptămână în apărarea iubitelor lor locașuri sfinte ortodoxe, din țara balcanică unde Biserica și statul au o relație contencioasă, iar statul favorizează un grup schismatic minuscul.

La sfârșitul lunii decembrie, o lege a acordat autorităților puterea de a confisca proprietăți ale Bisericii Ortodoxe Sârbe, stârnind proteste la nivel național. Biserica a respectat măsurile de carantină, totuși aceasta nu a împiedicat poliția să-l hărțuiască și să-l rețină de mai multe ori pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Amfilohie de Muntenegru, și pe alți preoți.

Procesiunea de ieri în cinstea Sfantului Gheorghe, a fost prima de la introducerea măsurilor de carantină.

Preasfinția Sa Episcopul Ioanichie de Budimlja și Nikšić a exprimat dragostea oamenilor pentru Sfântul Gheorghe în mesajul său arhiepiscopal de la Vigil, cu ocazia sărbătorii, spunând că adevărata credință se demonstrează atunci când au loc încercări precum martiriul Sfântului Gheorghe.

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este un ajutor și un ocrotitor pentru întreaga Biserică a lui Dumnezeu, și pentru toți credincioșii ortodocși. Fie ca această sărbătoare să aducă bucurie; fie ca Sfântul Gheorghe să ajute pe toată lumea”, a spus Ierarhul.

Sursa:

https://orthochristian.com/130920.html

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/region/crna-gora-kroz-berane-prosla-djurdjevdanska-litija/316068

Traducere: Saccsiv