Reprezentantul mănăstirii Filoteu a părăsit liturghia din cauza prezenței „ierarhului” BOaU Epifanie Dimitriu.

Arhimandritul Ștefan de la mănăstirea athonită Filoteu a părăsit liturghia la care a participat reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei „episcopul” de Olbia Epifanie (Dimitriu), relatează publicația greacă „Katanixi”.

Conform resursei, în 22 ianuarie 2020, în ajunul Sfântului Dionisie al Olimpului, în mănăstirea ridicată în cinstea sa a avut loc vecernia, la care au luat parte reprezentanții Patriarhiei de la Constantinopol, Biserica din Alexandria și Biserica Greciei.

A doua zi, în 23 ianuarie, canalul TV grec „4E” a difuzat în direct o liturghia, la care „episcopul” BOaU Epifanie (Dimitriu) de Olbia a apărut în rândul ierarhilor și clerului slujitor.

Ziarul relatează că „reprezentantul mănăstirii Filoteu Arhimandritul Ștefan, de îndată ce a observat prezența unui schismatic, a părăsit Sfânta Liturghie și Mănăstirea Sf. Dionisie din Olimp”.

În plus, publicația notează că Mitropolitul Ioel din Edessa l-a întrebat pe „episcopul” Epifanie „dacă are hirotonire canonică și cine l-a hirotonit”, la care acesta ar fi răspuns că a fost hirotonit de Patriarhul Bartolomeu. Deși acest răspuns nu este devărat (Dimitriu a fost „hirotonit” de BOaU – n.ed.), Mitropolitul Ioel a rămas mulțumit.

În această ordine de idei, „Katanixi” pune întrebarea: „cum este posibil ca un egumen să observe prezența unui schismatic și să iasă din biserică, iar mitropolitul înconjurat de diaconi, clerici și laici, fiind informat despre originea participanților (la Liturghie – n.ed.), să prezinte scuze de neiertat pentru supunerea sa în fața dezbinării?”.

În plus, publicația subliniază: „Am dori să declarăm că nu suntem naivi. În nici un caz nu credem că mitropoliții participanți la liturghia necinstită provin de pe o altă planetă și nu-l cunosc pe falsul episcop al Olbiei, pe care, având în vedere evenimentele din Ucraina, îl cunoaște… până și șchioapa Maria, cum are obiceiul să se exprime populația locală”.

Sursa: https://katanixi.gr/2020/02/07/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84/