Selectați pagina

Muntele Athos a ieşit de sub conducerea Patriarhiei Constantinopolului

Muntele Athos a ieşit de sub conducerea Patriarhiei Constantinopolului

Îi rugăm pe colegii din media, care doresc să preia acest material pentru publicare, să introducă pe site-urile lor în mod obligatoriu acest comentariu introductiv, care indică exclusivitatea asupra textului în limba română, tradus pe cheltuiala redacției noastre din limba rusă.

Marţi, pe Athos a avut loc o întrunire a Sfintei Chinotite. Acestui organ anume aparţine puterea supremă pe Athos – în el sunt delegaţi reprezentanţi ai 20 mănăstiri de pe întreaga insulă. La moment această hotărîre nu este publicată oficial, anunţa canalul de telegram metodi4ka

În declaraţie, în mod special se spune că “Athos nu este subordonat administrativ patriarhiei Constantinopolului, patriarh al căreea nu reprezintă arhiereul care ar conduce autonomia Athosului, ci doar un părinte spiritual”.

Subliniem faptul că Muntele Athos este o “parte autoguvernantă a Greciei, administrată de 20 de mănăstiri athonite”. “Din acest motiv, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din Athos sunt athonite şi nu ale Patriarhie de Constantinopol…”, se spune în declaraţia Sfintei Chinotite.

Astfel, în mod oficial Muntele Athos se opune patriarhului de Constantinopol, Bartolomeu. Călătoriile pelerinilor sunt din nou deschise.. Doar că la moment Patriarhia rusă ar trebui să-şi retragă declaraţia anunţată luni prin purtătorul de cuvînt al patriarhului rus – Aleksandr Volkov, precum ca “Athos – e teritoriul canonic al Constantinopolului, cu toate consecinţele care decurg de aici”.

Articolul original în rusă – Афон вышел из-под власти Константинопольского патриархата

 

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *