Selectați pagina

Multe râuri din lume abundă în concentrații periculoase de antibiotice

Multe râuri din lume abundă în concentrații periculoase de antibiotice

Conform unui studiu masiv  asupra râurilor din 72 de țări, cercetătorii au descoperit antibiotice la 66% din cele 711 de locații de unde s-au prelevat probe.

Multe căi navigabile, poluate cu medicamente au fost găsite în Asia și Africa, unde nu au existat prea multe date până acum.

Poluarea mediului cauzată de antibiotice este un factor determinant al rezistenței la medicamente a bacteriilor, care amenință sănătatea publică. Oamenii ar trebui să fie la fel de preocupați de rezistența care evoluează în străinătate, deoarece se referă la rezistența care se produce în propriile lor curți, spune William Gaze, ecolog microbian la Universitatea din Exeter Medical School din Anglia, care nu a fost implicat în cercetare. Chiar dacă țările bogate împiedică poluarea cu antibiotice, bacteriile rezistente la medicamente pot să facă o plimbare pe tot globul cu oamenii care călătoresc, cu păsările migratoare sau cu alimentele și animalele comercializate, spune el. „Este o problemă globală și avem nevoie de soluții globale”.

Aproximativ o treime din locațiile cercetate în ultimul an nu conțineau niveluri detectabile de antibiotice. Dar 66%, sau 470 dintre locații au fost testate pozitiv pentru cel puțin unul dintre cele 14 tipuri de antibiotice. Și aproape 16%, sau 111 locații conțin concentrații considerate nesigure, pe baza nivelurilor de siguranță estimate de AMR Industry Alliance, o coaliție globală în domeniul biotehnologiei și farmaceutice. Alianța  și-a stabilit pragurile de siguranță pe baza unor niveluri care nu ar ucide algele în mediul înconjurător sau nu ar promova rezistența prin uciderea bacteriilor susceptibile.

„Nu cred că mă așteptam la gradul de concentrare pe care l-am văzut. Acest lucru ne-a deschis ochii, spune chimistul de mediu Alistair Boxall de la Universitatea din York, in Anglia, care a condus sondajul cu colegiul de la Universitatea din York, John Wilkinson. Cei doi au prezentat rezultatele lor la 27 mai și 28 mai la Helsinki, la o reuniune a Societății de Toxicologie și Chimie de Mediu.

Scara studiului este fără precedent, spune Boxall. Anterior, cele mai multe sondaje s-au axat pe America de Nord, Europa și China. Astfel, Boxall și Wilkinson au trimis kituri de colectare a apei colegilor din întreaga lume și apoi au prelevat probe dintr-un total de 165 de râuri pentru 61 de medicamente, inclusiv cele 14 antibiotice.

Probele continuă să se vină și cercetătorii planifică să elibereze mai multe date în viitor. „În cele din urmă, ar fi frumos să putem obține probe din fiecare țară a lumii”, spune Boxall.

Multe râuri considerate a avea niveluri nesigure de antibiotice au fost contaminate cu mai mult de unul dintre aceste medicamente. Cel mai frecvent găsit antibiotic a fost trimetoprim, utilizat pentru a trata infecțiile tractului urinar, care a apărut la 43 la sută din râurile cercetate. Alte antibiotice care au apărut frecvent au fost sulfametoxazol, ciprofloxacină și metronidazol. Unele dintre antibioticele pe care le-au căutat cercetătorii – inclusiv oxitetraciclina, amoxicilina și cloxacilina – nu au fost detectate la nici un loc.

Probele din râul Kirtankhola din Bangladesh, în apropierea orașului sud-central Barisal, conțin cele mai mari concentrații de antibiotice ale oricărei locații cercetate. Nivelul de metronidazol s-a apropiat de 40.000 nanograme pe litru, sau de aproximativ 300 de ori mai mare decât nivelul sigur. Ciprofloxacina prescrisă în mod obișnuit a depășit nivelurile sigure cu un factor de opt.

Concentrațiile ridicate de antibiotice au fost găsite și în probele de râuri din apropierea orașelor din Accra, Ghana; Nairobi, Kenya; Lahore, Pakistan; Lagos, Nigeria; și Nablus, Israel. Cele mai contaminate locații din Europa se aflau într-un afluent urban al Dunării din Austria. Cel mai poluat râu din S.U.A. a fost găsit în North Liberty, Iowa, în apropierea multor ferme de animale.

Pentru a afla cum au ajuns antibioticele în căile navigabile, oamenii de știință au făcut niște cercetări. Google Street View a arătat că unele zone contaminate sunt aproape de uzinele farmaceutice, care ar putea deversa în căile navigabile, spun cercetătorii. Fotografii din mai multe locații puternic poluate din Africa și Asia au arătat, de asemenea, gunoaie înmormântate de-a lungul râurilor, precum și camioane care transportă ape uzate în apropiere, spune Boxall.

Caracteristicile râurilor, cum ar fi adâncimea apei, cât de rapid se scurge și dacă un loc de prelevare este situat în jos de la un oraș sau un spital ar avea, de asemenea, un impact asupra concentrațiilor de medicamente, spune Boxall.

Boxall, Wilkinson și colegii acestora își propun să testeze modul în care antibioticele la nivelurile măsurate ar putea afecta algele și alte organisme din mediul înconjurător. Cercetatorii speră că munca lor să determine factorii de decizie politică din întreaga lume să ia măsuri pentru a reduce poluarea.

Sursa: https://www.sciencenews.org/article/world-rivers-dangerous-levels-antibiotics

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке