Selectați pagina

Moscova vrea un internet rusesc, separat de restul lumii

Moscova vrea un internet rusesc, separat de restul lumii

internet rusIntenţiile Federaţiei Ruse de a se separa de reţeaua globală de internet şi de a-şi crea propria reţea informaţională naţională prind contur. Gruparea de hackeri ”Anonymous International” a publicat o parte din corespondenţa unor oameni importanţi din Rusia în care se vorbeşte despre conceptul unei ”platforme informaţionale naţionale” care urmează a fi propusă Guvernului rus.

Informaţiile scoase la lumină de către organizaţia internaţională de hackeri conţin câteva emailuri ale directorului Institutului de Demografie, Migraţie şi Dezvoltare Regională din Rusia, Dmitri Paniukov şi ale lui Garald Bandurin, directorului IT al ”RusHydro”, unul dintre cele mai mari holdinguri ruseşti din domeniul energetic şi un document datând din 22 iunie 2015. În acestea se vorbeşte despre o anumită ”platformă informaţională naţională” care ar elimina dependenţa Rusiei de firmele şi tehnologia occidentală şi ar avea perspective de expansiune la nivel mondial. Hackerii menţionează că la acest proiect s-au alăturat şi ”unii generali” din cadrul partidului ”Bastionul Rusiei” şi încă doi manageri de top – analistul Vneşekonombank-ului, Serghei Ganzia şi directorul general al ”Gazenergoprom-Invest”, Andrei Cesnokov.

Occidentul ar putea prelua controlul asupra infrastructurii ruseşti

În document se menţionează în special că formarea platformei sus menţionate vine ”în interesul cetăţenilor Federaţiei Ruse, statalităţii ruse, dezvoltării economice, întreprinderilor şi infrastructurii cheie”.

”Pe actualul ”teren” al internetului şi tehnoligiilor informaţionale este practic imposibil să concurezi cu corporaţiile occidentale. Noi trebuie să ne elaborăm standardele naţionale proprii IT şi să obţinem recunoaşterea acestora la nivel internaţional”, scrie documentul.

În acesta este menţionat de asemenea faptul că în ziua de astăzi nu există nici un fel de garanţii că ”în cazul unei eventuale escaladări a conflictului cu Occidentul, serviciile secrete de acolo nu vor paraliza, sau şi mai rău, să preia direct controlul asupra elementelor de infrastructură”, inclusiv a infrastructurii de legătură şi comunicaţii, întrucât toate acestea funcţionează pe platforme făcute în Occident.

”Soluţia propusă, adică platforma, reprezintă un complex de programe propriu, destinat creării unui mediu informaţional unic interactiv dintre diferite obiecte legate de internet” se mai indică în document.

Hackerii de la ”Anonymous International” nu menţionează deocamdată la ce nivel a fost înaintată propunerea managerilor ruşi referitoare la internetul propriu.

Autorităţile ruse au vorbit de mai multe ori despre subsitutirea importurilor din Occident, inclusiv în ceea ce priveşte sfera IT, după ce ţările occidentale au aplicat un şir de sancţiuni asupra Federaţiei Ruse ca răspuns la acţiunile acesteia în legătură cu Crimeea şi estul Ucrainei. Kremlinul a vorbit şi despre repartizarea unor fonduri importante pentru realizarea diferitor programe care ar reduce dependenţa informaţională a Federaţiei Ruse.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii