Selectați pagina

Mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca

Mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca

Tradiţia spune că la vârsta de 84 de ani, Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca a trecut la cele veşnice, fiind spânzurat de un măslin, în cetatea grecească Teba/Thebes din regiunea Boetia/Boethia şi îngropat în cimitirul local, în jurul anului 100. Mormântul Sfântului Apostol Luca a fost descoperit încă de timpuriu de crestini, deoarece în acel loc ploua cu apă tămăduitoare pentru bolile de ochi, el fiind doctor de ochi în timpul vieţii.

Mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca

Mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca

În anul 312, deasupra mormântului s-a ridicat un lăcaş de rugăciune.

În anul 338/357, Sfintele moaşte au fost aduse în Constantinopol şi îngropate sub Sfânta Masă, împreună cu moaştele Sfinţilor Apostoli Andrei şi Timotei, în Biserica Sfinţilor Apostoli. A fost dorinţa împăratului Constantiu al II-lea (337-361), fiul Sfântului împărat Constantin cel Mare de a aduce moaştele tuturor Apostolilor în biserica împărătească, în care se odihnea şi augustul său tată. (Biserica nu mai există. Din cauza intemperiilor, cutremurelor şi războaielor, ruinele au fost înlăturate şi în anul 1461, Mahomed al II-lea a înlocuit-o cu o mare moschee: Fatih Mosque/Moscheea Cuceritorului).

Din anul 1177, racla se află într-un sarcofag de marmură, în Catedrala Santa Giustina din Padova.

În anul 1354, capul sfântului, luat de Carol al IV-lea, împărat al Imperiului Roman (1355-1378), a fost depus în Catedrala Sfântul Vitus din Praga.

În anul 1992, după mai bine de 400 de ani, în Padova, sarcofagul e deschis şi din raclă se ia o coastă din dreptul inimii pentru a fi depusă în noua biserică închinată Sfântului Luca, ridicată peste mormântului său, în cimitirul din Teba, Grecia.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *