Selectați pagina

Mor peştii din rîul Bîc

Mor peştii din rîul Bîc
riul BicLacul de acumulare Ghidighici se află la un pas de catastrofă ecologică: în el au pierit racii şi sute de kilograme de peşte. Potrivit experţilor, temperaturile ridicate şi scăderea semnificativă a nivelului apei în lac au dus la dezvoltarea fitoplanctonului. Amoniacul emanat şi lipsa de oxigen au provocat pieirea în masă a peştilor.
Reprezentanţii Ministerului Mediului dau vină în această situaţie pe Societatea Vînătorilor şi Pescarilor, pentru tergiversarea soluţionării problemei şi luarea de măsuri fără coordonarea cu Ministerul. Ei nu exclud că moartea peştilor ar fi fost provocată de cele 13 tone de amestec de var stins şi clor pe care le-au utilizat reprezentanţii Societăţii pentru a curăţa apele de fitoplancton.

„Ei au început curăţarea fără a coordona acţiunile sale cu Ministerul Mediului. Desigur, aruncînd var, ei nu au exacerbat problema, dar nici nu au rezolvat-o. Dacă ei nu ar fi lăsat să degradeze situaţia şi ne-ar fi anunţat la timp despre riscuri, noi am fi luat împreună măsurile necesare mai devreme şi, posibil, am fi putut preveni pieirea masivă a peştilor”, a comunicat pentru NOI.md responsabilul de relaţii cu presa din cadrul Ministerului Mediului, Alexandru Trubca.

Cu toate acestea, reprezentanţi Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor consideră că prin aruncarea varului ei au salvat într-o oarecare măsură situaţia, pentru că aceasta ar fi putut fi mult mai gravă. „Noi ne bazăm pe practica ştiinţifică care există astăzi. În acest caz era necesară luarea unor decizii şi măsuri urgente. De aceea, nu era timp pentru a le coordona cu alte instituţii”, a declarat preşedintele Societăţii, Oleg Ciocoi.

Potrivit ministerului, Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor i se va solicita achitarea despăgubirilor. În plus, pe cheltuiala ei, în zilele următoare, lacul va fi prelucrat cu o soluţie specială, menită să prevină creşterea de alge, să îmbogăţească apa cu oxigen şi să distrugă amestecurile de agenţi patogeni din apă. Pentru achiziţionarea soluţiei sînt necesari aproximativ 2,5 milioane de lei.

Sursa: tv7.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. marele Păcătos

  să mai primească lumea cartele electronice universale cu cip – şi nici ploaie nu mai vede lumea vreo 3 ani jumate
  pentru cine să dea Domnul ploaie? pentru draci!?
  cum zice mămica Sf.Îngeraş otroc Veaceslav, Valentina.

  când Sf.Prooroc Ilie Tezviteanul s-a rugat şi Dumnezeu a Închis cerul şi nu a plouat 3,5 ani şi au murit, nu sute de oameni, nici nu milioane, ci miliarde de oameni, la fel şi acum vom păţi la fel.
  cu miliardele vor muri.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.