Un nou scandal lovește compania Monsanto. Presa franceză a dezvăluit zilele trecute că Monsanto, firma care produce glifosat – un pesticid controversat – a întocmit dosare secrete unor personalități din diverse domenii: jurnaliști, politicieni, lideri de opinie. În dreptul fiecăruia sunt trecute date personale – adresa de acasă, număr de telefon – și parerea despre glifosat. În funcție de opinie, era recomandată o strategie personalizată de lobby, informează stiri.tvr.ro

Documente confidențiale ale firmei de comunicare cu care lucra Monsanto au ajuns în presă, simultan la canalul France 2 și în ziarul Le Monde. Fișele sunt amănunțite, cu multe date personale – cum ar fi domiciliul, numărul de telefon, chiar dacă era la secret.

Personalitățile sunt împărțite în mai multe categorii – între care aliați, posibili aliați, persoane de ținut sub observație, detractori. Și se recomandă o anumită strategie de lobby, personalizată.

În cazul adversarilor controversatului erbicid, despre care unele studii afirmă că e cancerigen – se recomandă izolarea – asa cum scrie în dreptul lui Segolene Royal, la acea vreme ministru al mediului.

Jurnalista Segolene Royal, fost ministru al Mediului: „Uitați, e și consilierul meu pe listă. E o descoperire importantă, pentru că arată strategii clare de demolare a unei persoane. Văd că sunt oameni care încercau să mă izoleze”.

Publicarea listelor i-a supărat pe aliații glifosatului.

Jean Bizet, senator, a făcut o adevărată criză de nervi: „Vă bateți joc de mine? Gata, s-a terminat această caricatură.”

Documentele sunt din 2016. Între timp, Monsanto a fost cumpărată de Bayer, care spune că nu știe nimic despre aceste fișe.

Fișarea ilegală se pedepsește în Franța cu închisoarea de până la 5 ani și 300 de mii de euro amendă.

Sursa: http://stiri.tvr.ro/scandal-uria–in-fran–a–dupa-ce-presa-a-aflat-ca-firma-monsanto-a-intocmit–ilegal–liste-cu-sus–inatori–i-adversari-ai-glifosatului–un-erbicid-controversat_845131_video.html#view