Conducătorul monofizitilor armeni din Constantinopol, Sahak II Mashalyan: Catedrala Hagia Sophia este suficient de mare pentru ca în ea să se roage musulmanii și creștinii.

Catedrala Sfintei Sofia din Istanbul poate fi un loc de rugăciune comună pentru creștini și musulmani. Acest lucru a fost declarat de conducătorul monofizitilor armeni din Constantinopol Sahak II Mashalyan, relatează Agenzia Fides.

Potrivit acestuia, toate eforturile și fondurile enorme cheltuite pentru construcția și renovarea ulterioară a catedralei Hagia Sophia au avut ca scop dedicarea acestei clădiri pentru rugăciune și nu să fie doar un muzeu.

„Cred că credincioșii care se roagă sunt mai în ton cu duhul acestei catedrale decât turiștii curioși care aleargă înainte și înapoi pentru a face poze”, a scris conducătorul monofiziţilor armeni în contul său de Twitter.

În opinia sa, catedrala Hagia Sophia poate fi deschisă atât pentru rugăciunile creștine, cât și pentru cele musulmane. Conducătorul monofizitilor armeni din Constantinopol a subliniat că Hagia Sophia este „suficient de mare pentru a face loc creștinilor în ea”, iar dacă aceasta se va întâmpla, „întreaga lume va aplauda păcii noastre interconfesionale și maturității noastre”.

„Chiar dacă credințele noastre sunt diferite, oare nu credem în același Dumnezeu?”, a scris conducătorul monofizitilor armeni din Constantinopol. „Hagia Sophia – Înțelepciunea dumnezeiască – ne spune că nu există nimic mai valoros în istoria omenirii decât pacea. Nu ne putem permite acest lux – un nou conflict între cruce și semilună. Mântuirea lumii este în unirea crucii și a semilunei”.

Monofiziţii armeni de Constantinopol sunt o structură autonomă în cadrul Cultului „Apostolic” Armean, de rând cu catolicosatul Etchmiadzin din Armenia, catolicosatul de Cilicia din Liban și Cultul Armean de Ierusalim. Este subordonat canonic Catolicosatului tuturor armenilor. Reședința se află în Istanbul.

Anterior am informat că președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a ordonat să fie schimbat statutul catedralei Hagia Sophia din Istanbul. Conform informației care circulă în presă, rugăciunile islamice vor putea răsuna în Hagia Sophia începând cu 15 iulie 2020.

Sursa: http://www.fides.org/en/news/68139-ASIA_TURKEY_Armenian_Patriarch_of_Constantinople_calls_for_opening_Hagia_Sophia_to_Muslims_and_Christians_prayers