Selectați pagina

Monitorizați cu ajutorul brățărilor electronice

Monitorizați cu ajutorul brățărilor electronice

bratara electronicaParlamentul a adoptat în lectură finală un proiect de lege potrivit căreia, din acest an, persoanele condamnate la închisoare cu suspendare sau cele eliberate condiţionat ar putea fi monitorizate electronic prin intermediul unor brăţări speciale. Experții sunt de părere că această metodă de supraveghere este eficientă atât din punct de vedere economic, cât și social.

Dispozitivul în formă de brățară va fi montat pe braţ sau pe piciorul persoanei condamnate sau a celei eliberate condiționat. Mecanismul va fi dotat cu emițătoare speciale, ce vor permite consilierului de probațiune să afle locul exact unde se află persoana monitorizată.

În cazul în care subiectul monitorizării va merge în locațiile care îi sunt interzise, dispozitivul va semnala acest lucru. Vladimir Popa, șeful Oficiului central de probațiune, menționează că nu toți condamnații cu suspendare sau cei eliberați condiționat vor fi monitorizați prin această metodă. ,,În primul rând, se va lua în considerare gravitatea faptei pentru care omul a fost condamnat, apoi el va fi evaluat din punct de vedere psihologic. Vor fi monitorizate electronic persoanele condamnate pentru comiterea actelor de violență în familie care, după emiterea ordonanței de protecție, nu au dreptul să se apropie de casă sau de victimă. De asemenea, vor fi supravegheați electronic și cei care comit infracțiuni doar în stare de ebrietate, persoanele cu recidivă”, a precizat Vladimir Popa.

Monitorizarea electronică, mai economă

Subiecții monitorizării vor fi supravegheați non-stop, iar informațiile vor fi transmise în centre speciale de monitorizare. Inițial va fi deschis un asemenea centru-pilot la Chișinău, apoi și în alte localități ale țării. Costul unei brățări electronice ajunge până la șapte euro, iar actualmente statul cheltuie peste 120 de lei zilnic pentru întreținerea unei persoane în penitenciar.

În Republica Moldova, circa 9000 de persoane sunt condamnate la închisoare cu suspendare sau au fost eliberate condiţionat din detenție.

Sursa: agora.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *