Selectați pagina

Moldovenii, tot mai dependenţi de calmante

Moldovenii, tot mai dependenţi de calmante

Stres1Tot mai mulţi moldoveni cumpără calmante, arată datele unui studiu elaborat de Centrul Naţional de Management în Sănătate. Totodată, 33 la sută dintre ei consumă aceste preparate fără prescripţie medicală. Medicii explică fenomenul prin stresul zilnic.

Potrivit studiului, în 2008, 24% din populaţie au cumpărat calmante din farmacii în baza reţetei medicale. În 2012, numărul acestora a crescut până la 33%. Tot atâţia moldoveni cumpără calmante fără a avea prescripţie medicală. Cinci la sută dintre cei care au folosit aceste preparate sunt elevi. Potrivit narcologilor, moldovenii au început să consume mai mult calmante din cauza stresului şi modului de viaţă alert.

“Este în creştere şi incidenţa maladiilor sau a stărilor, unde sunt prescrise medicamente de acest gen. Vreau să preîntâmpin populaţia că consumul fără prescripţie este periculos. Totodată, aceasta este o încălcare din partea farmaciilor, deoarece aceste preparate nu pot fi eliberate fără prescripţia medicului”, a declarat vicedirectorul Dispensarului Republican de Narcologie, Tudor Vasiliev.

Oamenii spun că stresul cauzat de lipsa unui loc de muncă, de problemele de familie sau de lispa banilor, îi face să consume calmante:

“Din cauza stresului, lipsei locului de muncă, problemelor, cu care le întâlnesc în organizaţii birocratice”.

“Starea socială cred că, viaţa grea. Cel mai des apelează la calmante oamenii care nu găsesc de lucru”.

“Calmante nu trebuie folosite. Noi suntem născuţi după război, nu în timpul războilui, şi viaţa nu era mai uşoară, dar nimeni nu se adresa nici la calmante, nici la sineucide, la nimic”.

Studiul elaborat de Centrul Naţional de Managment în Sănătate mai arată că majoritatea celor chestionaţi au folosit calmante o dată pe lună, iar 1% mai des de patru ori pe săptămână.

[youtube]http://youtu.be/cXLYKtmbqX4[/youtube]

Sursa: publika.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe: