Selectați pagina

Moldovenii și-au golit conturile de economii. Câți bani au retras de la bănci în jumătate de an

Moldovenii și-au golit conturile de economii. Câți bani au retras de la bănci în jumătate de an

Încasările în numerar în instituțiile financiare au însumat, în prima jumătate a anului, 52,5 miliarde de lei, fiind în creștere cu 11,8% față de încasările din perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), încasările din impozite și taxe s-au majorat cu 31,5%. În același timp, încasările de la întreprinderile care prestează alte servicii s-au majorat cu 26,7%, iar încasările din plățile pentru chirie și servicii comunale – cu 17,9%. Totodată, s-au redus semnificativ încasările de la întreprinderile care prestează servicii de transport (cu 20,7%).

Cât privește oferirea mijloacelor bănești în numerar, în primele șase luni, băncile au acordat peste 52,2 miliarde de lei, depășind cu 10,8% eliberările efectuate în perioada similară a anului 2016.

Conform BNS, s-au majorat considerabil retragerile din conturile curente și din conturile de depozit ale persoanelor fizice. Astfel, cetățenii au retras cu 55,6 la sută mai mulți bani din cei puși la păstrat. Concomitent, eliberările pentru achiziționarea produselor agricole și retragerile pentru cumpărarea valutei străine de la persoanele fizice s-au redus cu 11,2% și, respectiv, 4,5%.

FILE - This Tuesday, Oct. 25, 2011, file photo shows a Ford sign at the Salem Ford dealership in Salem, N.H. Ford announced Wednesday, Sept. 28, 2016, that the company is recalling about 74,000 Focus hatchback cars with manual transmissions in the U.S. and Canada because the hatches can be unlatched too easily while the cars are moving. (AP Photo/Charles Krupa, File)

Sursa: www.bizlaw.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *