Selectați pagina

Moldovenii nu vor să mai crească vite. În ultimii zece ani, numărul bovinelor din țara noastră a scăzut cu aproximativ 40%

Moldovenii nu vor să mai crească vite. În ultimii zece ani, numărul bovinelor din țara noastră a scăzut cu aproximativ 40%

Moldovenii nu mai vor să crească vite din cauza preţului mic al laptelui. În ultimii zece ani, numărul bovinelor a scăzut în Republica Moldova cu aproximativ 40 la sută. În aceste condiţii, sunt afectate şi fabricile de produse lactate, care se confruntă cu un deficit de materie primă.

Acest bărbat este singurul gospodar din satul Bălţata, raionul Criuleni, care are patru vaci. El spune că animalele sunt principala sursă de existenţă a familiei, scrie prime.md

Oamenii din localitate spun că puţini gospodari se aventurează să crească vaci, întrucât cheltuiele de întreţinere depăşesc veniturile.

La punctele de colectare din raionul Rîşcani, laptele este cumpărat cu 4 – 5 lei pentru un litru. Preţul îi nemulţumeşte pe localnici.

Lipsa bovinelor le dă bătăi de cap şi procesatorilor de lapte. Aceştia spun că nu au suficientă materie primă.

Potrivit experţilor, pentru a soluţiona problema statul trebuie să-i stimuleze pe producătorii de lapte să creeze asociaţii şi să aibă grijă de păşuni.

Potrivit datelor statistice, în ultimii zece ani, numărul bovinelor a scăzut de la 299 de mii la 182 de mii de capete. În 2016, Republica Moldova a importat 97 de tone de carne de vită în valoare de 220 mii de dolari din ţări precum Italia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. Nasu

  Nu e vorba de dorinta moldovenilor, oameni onesti in totalitate,

  e vorba despre situatia pecuniara globala si de presiunea Uniunii europene diabolice.

  Nu poti sa vinzi chibrite la o fabrica de chibrite!

  Nu poti sa vinzi fermierului ardei si gogosari

  Si tot asa NU POTI SA VINZI UNIUNII EUROPENE LAPTE!

  Ceea ce face IGOR DODON este foarte bine si pe interesul national al Moldovei: EXPORTUL DE LAPTE cereale, mere pere prune struguri, Vin, pe piata Moscovei care cumpara produsele moldovenesti.

  Răspuns
 2. Nasu

  Ceva foarte important

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Milk_and_milk_product_statistics

  Adica Romania are numar de vaci cat…. SLOVENIA o tara minuscula pe harta,

  iar GERMANIA produce Lapte cat sa hraneasca toata Rusia si Europa la un loc, si atunci ne miram de ce ii falimenteaza pe cei mici din tarile est-europene?

  Pai despre asta e vorba. De capitalism, cei slabi sunt cumparati de cei mari.
  Sau mai bine spus in UE, cei slabi sunt FALIMENTATI nu cumparati de cei mari.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *