Selectați pagina

Moldovenii nasc mai puţini urmaşi. Declinul demografic se va simţi în următorii 10 ani

Moldovenii nasc mai puţini urmaşi. Declinul demografic se va simţi în următorii 10 ani
A scăzut semnificativ şi ponderea polulaţiei tinere, astfel, dacă în anul 2000 aceasta reprezenta 30 la sută, atunci în 2012, aceasta s-a redus până la 20 la sută.

A scăzut semnificativ şi ponderea polulaţiei tinere, astfel, dacă în anul 2000 aceasta reprezenta 30 la sută, atunci în 2012, aceasta s-a redus până la 20 la sută.

Femeile din Moldova nasc tot mai puţini copii, iar declinul demografic, care se înregistrează în ultimele două decenii în Moldova, se va simţi mai puternic în următorii 10 ani. Sunt prognozele Monitorului Social, prezentat astăzi de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul”.

Potrivit prognozelor demografice, până în anul 2025, numărul copiilor de până la un an se va micşora cu aproape 20 la sută, iar al celor de până la şase ani – cu aproximativ 10 la sută. A scăzut semnificativ şi ponderea polulaţiei tinere, astfel, dacă în anul 2000 aceasta reprezenta 30 la sută, atunci în 2012, aceasta s-a redus până la 20 la sută.

Totodată, în condiţiile social-economice instabile, adolescenţii şi copii se confruntă cu mai multe probleme sociale. Astfel, în ultimii doi ani a crescut numărul de cazuri de copii cu retard fizic, dar şi numărul de sinucideri în rândul minorilor. Totodată numărul de avorturi a crescut în 2011 cu 400 de cazuri mai mult decât în 2010.

Soţii Cojocaru din satul Ţibirica, raionul Călăraşi, au un băiat de cinci ani, iar de patru luni, în familia lor a apărut un nou membru.

“Ne-am gândit foarte mult ca să mai aducem pe lume un copil  din cauza greutăţilor. Soţul a aplecat la Moscova pentru un trai mai bun pentru copii”, a declarat locuitoarea satul Ţibirica Iulia Cojocaru.

Deşi şi-l doreşte pe al treilea copil, femeia spune că abia se descurcă cu cei doi.

“Ajutor lunar de 300 de lei. Nu ştiu dacă la cineva îi ajunge ăştia 300 de lei. 500, 600, macar minim aşa pentru un copil lunar să fie”, a adăugat femeia.

Potrivit specialiştilor, declinul demografic a atins cote alarmante.

“Dacă în anii 90 proporţia copiilor în munărul total al populaţiei constituţia 32 de procente, la începutul lui 2013, numai 20% şi in anii viitori această scădere se va menţine. Peste o perioadă destul de scurtă noi vom avea un potenţial uman cu educaţie, cultură scăzută şi sănătaea proastă “, a menţionat specialist al Academia de Ştiiţe Olga Gagauz.

Pentru rezolvarea problmei, Ministerul Muncii propune să fie majorate indemnizaţiile unice la maştere, iar persoanele neasigurate să beneficieze de indemnizaţii de îngrijire a copiilor timp de trei ani. De asemenea, autorităţile propun crearea creşelor de tip familial.

“Este vorba şi despre antrenarea angajatorilor pentru a crea nişte condiţii în momentul în care femeia are un program de muncă redus, unde ar putea ca să stea copilul”, a spus şefa Direcţie protecţiei familiei şi copilului, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit statisticilor, peste 85 de procente din copiii săraci trăiesc în sate.

[youtube]http://youtu.be/uvQLIFbyN0Q[/youtube]

Sursa: publika.md

1 Comentariu

 1. marele Păcătos

  trebuie lumea să se gândească la comfort, la toate comodităţile necesare pentru viaţă, şi să nască câţi mai mulţi copii, numai să nu primească coduri.
  în caz că primesc cod, plastic, cip, pecete – la ce aşa viaţă?
  Din Sfintele Proorocii avem descoperit că, toţi care vor primi pecetea – vor fi aruncaţi în focul nestins.
  Şi, în caz că lumea va primi coduri şi toate simbolismele satanice prin acte, Domnul va permite întreaga omenire să sufere, scârbe, cataclisme etc, că doar aşa vor reuşi să-şi cureţe sufletele de aceste păcate, şi să nu primească pecetea.

  conducerea ţării lucrează pentru antihrist, ce nu e clar?
  Creştinii Adevăraţi sunt prigoniţi, consideraţi fanaţi şi nu au propriul cuvânt în lumea aceasta.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *