Selectați pagina

Moldovenii mănâncă fast food, chiar dacă sunt conştienţi de pericolul la care se expun

Moldovenii mănâncă fast food, chiar dacă sunt conştienţi de pericolul la care se expun

Fiecare al doilea moldovean este supraponderal sau obez, arată datele incluse în Strategia Naţională de Sănătate Publică pentru anii 2014-2020. Ministerul Sănătăţii a elaborat un program, al cărui scop este diminuarea ponderii persoanelor obeze.

[youtube]http://youtu.be/0EM_eUQyEvg[/youtube]

Obezitatea se manifestă mai mult în mediul urban. În oraşe, ponderea celor care suferă de obezitate este de 16 la sută. În sate, rata este de 15 procente. Specialiştii subliniază că femeile sunt mai afectate decât bărbaţii. Statisticile arată că 17 la sută dintre femei sunt obeze, iar la bărbaţi, ponderea este de 13 la sută. Printre factorii care pot provoca obezitatea sunt şi alimentele fast food.

Oamenii spun că sunt conştienţi de faptul că acestea pot dăuna sănătăţii.

“Da, uneori mănânc fast-food. Ştiu că nu e sănătos, dar mai mănânc câteodată”, a spus un bărbat.

“Nu mănânc fast food. Mă strădui să mănânc sănătos. Mă alimentez doar acasă, adică mă strădui să mă alimentez acasă”, a spus un alt bărbat.

“Nu am încercat niciodată produse fast food. Mâncare de casă mai mult”, a spus o femeie.

Autorităţile vor să descurajeze producţia de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi.

“Sunt vizate aşa domenii cum ar fi sporirea taxei la anumite produse care au o cantitate excesivă de componente dăunătoare. Prevede aşa intervenţii cum este subvenţionarea produselor cum ar fi fructele, legumele care sunt pentru promovarea sănătăţii”, a spus viceministrul Sănătăţii, Svetlana Cotelea.

Medicii atenţionează că excesul de greutate provoacă mai multe afecţiuni. Astfel, 41 la sută dintre oamenii supraponderali şi 31 de procente dintre cei obezi suferă şi de boli cardiovasculare. Cauzele principale ale excesului de greutate sunt modul sedentar de viaţă şi consumul în exces de produse bogate în grăsimi, sare şi zahăr.

Pentru a reduce ponderea oamenilor obezi, Ministerul Sănătăţii a elaborat un Program naţional de nutriţie. În urma implementării acestuia, autorităţile speră să-i determine pe cetăţeni să se alimenteze mai sănătos. Documentul prevede majorarea taxelor pentru produsele fast food, iar spoturile publicitare despre aceste produse ar putea fi interzise. De asemenea, în şcoli va fi introdus o nouă disciplină, la care elevii vor învăţa să ducă un mod de viaţă sănătos.

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *