sclavieCompaniile de colectare a datoriilor au recuperat 120 mil. de lei, de la rău-platnici, cu 25 la sută mai mult în 2013 față de 2012, potrivit informațiilor Asociaţiei Patronale companiilor de profil.

Cei mai mulţi bani au fost restituiţi operatorilor de telefonie mobilă, internet şi televiziune prin cablu. Băncile şi furnizorii de servicii comunale şi-au obţinut 15 la sută din datorii. Experţii spun că printre rău-platnici sunt tot mai mulţi escroci.

Specialiştii spun că rău-platnicii sunt de obicei bărbaţii de aproximativ 30 de ani, neangajaţi la serviciu, care nu au familie şi copii.

Companiile de colectare a datoriilor susțin că întreprinderile mici, din domeniul comerţului, sunt cele mai multe la număr privind creanțele pe care le au faţă de partenerii de afaceri, furnizorii de mărfuri sau produse şi creditori.

“Recuperarea datoriei depinde de cât de veche e datoria, dacă aceasta are câteva luni e foarte uşor de lucrat, deoarece activele nu au fost vândute şi pot fi recuperate, iar în condiţiile unei datorii mai vechi de 3 ani, recuperarea practic e egală cu zero. Creanţele, de obicei, se împart în cele de dinaintea proceselor de judecată şi cele post judecată, care la rândul lor se clasifică în cele ale persoanelor fizice şi juridice, iar pentru fiecare caz în parte abordarea e diferită”, potrivit informațiilor companiilor de colectare a datoriilor.

În medie, datoriile persoanelor fizice se încadrează între 4000-5000 euro, iar cele ale persoanelor juridice – între 20000 şi 25000 euro.