Selectați pagina

Moldovenii încep să plătească pentru miliardul furat. Rata dobânzii este de 50 de ori mai mare decât cea stabilită pentru creditele de urgenţă

Moldovenii încep să plătească pentru miliardul furat. Rata dobânzii este de 50 de ori mai mare decât cea stabilită pentru creditele de urgenţă

arapuMinistrul Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat miercuri, 2 decembrie, în cadrul şedinţei speciale din Parlament, că va fi alocată anul viitor de la Bugetul de Stat suma de circa 650 de milioane de lei pentru acoperirea datoriei formate în urma furtului miliardului din cele trei bănci aflate în proces de lichidare.

Potrivit lui Arapu, acum au loc negocieri cu reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei, sub supravegherea Fondului Monetar Internaţional, pentru a stabili dobânda. „Datoria Guvernului faţă de BNM trebuie să fie calculată o rată de dobândă, care să corespundă inflaţiei. S-a convenit pentru anul viitor o dobândă de 5%, ceea ce înseamnă că va trebui să alocăm 650-680 de milioane de lei” a precizat Ministrul Finanţelor.

Anatol Arapu a fost audiat miercuri, 2 decembrie, de către deputaţi în cadrul unei şedinţe speciale a Parlamentului privind furtul miliardului din cele trei bănci. Creditele de urgenţă au fost acordate sub garanţie de stat la o dobândă anuală de 0,1%, adică de 50 ori mai mică decât cea stabilită pentru suma pe care urmează să o ramburseze statul din banii cetăţenilor. Cele 14 miliarde de lei acordate de stat pentru cele trei bănci fraudate nu au fost transformate, deocamdată, în datorie publică.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *