Conflictul israeliano-palestinian a fost discutat în cadrul emisiunii „ATITUDINI” de la Radio Sputnik Moldova de către moderatoarea Maria Dimineț și doctorul habilitat în politologie Victor Juc, scrie Noi.md.

moldovenii din israel

Moldovenii din Israel își fac bagajele ca să revină acasă

Expertul susține că nu ar trebui să ne așteptăm în viitorul apropiat să fie pus capăt conflictului care „mocnește” de zeci de ani și izbucnește periodic, lăsând în urmă numeroase victime.

„Conflictul este vechi, a apărut în 1948. (…) Este o problemă ce ține de memoria fiecărei familii, mai ales ale celor palestiniene. Au fost prea multe jertfe, simțul răzbunării este foarte viu. Este o divizare totală. Nici teoretic, nemaivorbind de practic, acest conflict nu poate fi soluționat nici măcar într-un viitor mediu”, a remarcat Victor Juc.

Politologul susține că acest conflict îi afectează simțitor pe moldovenii care s-au stabilit în Israel.

„Sunt 16 mii de moldoveni stabiliți acolo și muncesc. Ei vor avea de suferit, pentru că ei nu sunt deprinși cu situația tensionată la care sunt expuși, pentru că probleme de ordin terorist, atacurile cu bombe se află pe agenda zilei și nimeni nu este asigurat. Mulți dintre aceștia intenționează să revină acasă. Singurul sfat este să respecte ce spun autoritățile din Israel, pentru că ele au experiență de contracarare a atacurilor. Să respecte toate indicațiile”, a menționat Victor Juc.

Situația de la granița dintre Israel și sectorul palestinian Gaza s-a acutizat pe 10 mai.

Ciocnirile dintre musulmani și poliția israeliană, care au început după evacuarea mai multor familii palestiniene din din Ierusalimul de Est, au escaladat în ostilități.

Ca urmare a atacurilor cu rachete aproape continue în Israel, șapte civili și un soldat au fost uciși, iar peste 200 oameni au fost răniți. Tel Aviv a atacat Fâșia Gaza, ucigând mai mulți militanți, inclusiv comandanți de război.

Potrivit Ministerului Sănătății din Palestina, aproximativ 140 de persoane au devenit victime ale atacurilor israeliene, aproximativ o mie au fost rănite.