Selectați pagina

Moldovenii cheltuie mai mult decît venitul lor mediu lunar

Moldovenii cheltuie mai mult decît venitul lor mediu lunar

Anul trecut un moldovean a avut un venit mediu lunar de peste 2300 de lei, în timp ce cheltuielile au depăşit 2400 de lei, relatează Mesager / trm.md

Chiar dacă ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare a înregistrat tendinţe fluctuante pe parcursul anului, totuşi cea mai mare parte a banilor a fost cheltuită pentru alimentaţie – 43,8% din venitul total.

Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,2% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,7%.

Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate, comunicaţii, transport şi dotarea locuinţei. Şi dacă 1,6% din cheltuielile lunare s-au dus pe băuturi alcoolice şi tutun, moldovenii au cheltuit doar 0,5% pentru învăţământ, potrivit datelor oficiale.

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie de 1,4 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural, iar veniturile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit, cu o pondere – 43,7% în veniturile totale. Prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanţă – 24,7%, iar transferurile băneşti din afara republicii – 15%, ultimele cu 1,5% mai mici comparativ cu anul 2017.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *