Selectați pagina

Moldovenii care muncesc peste hotare vor plăti 2% din banii pe care îi vor aduce în Moldova

Moldovenii care muncesc peste hotare vor plăti 2% din banii pe care îi vor aduce în Moldova

Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, votată de către Parlament în prima lectură şi care a fost criticată de opoziţie, prevede că moldovenii vor putea să-şi legalizeze capitalurile menţinute în economia tenebră şi cele din afara sistemului. Expertul economic Gheorghe Costandachi afirmă că, în rezultatul acestei legi, cetăţenii care muncesc peste hotare şi vor dori să-şi aducă banii acasă vor fi nevoiţi să achite 2%.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Gheorghe Constandachi a declarat că autorii proiectului de lege îşi doresc ca moldovenii care muncesc peste hotare şi care au adunat ceva bani acolo, să-i declare şi să achite 2% din valoarea acestora pentru a-i legaliza.

Constandachi susţine că acest lucru l-ar fi recunoscut public inclusiv Andrian Candu, în cadrul unor dezbateri publice organizate pe acest subiect.

De asemenea, în opinia expertului, intenţia autorităţilor de a impozita veniturile moldovenilor care muncesc peste hotare ar contravine nomelor constituţionale şi chiar celor internaţionale.

„Domnul Andrian Candu spune că acel un milion şi jumătate de cetăţeni moldoveni care munceşte peste hotare şi care vrea să-şi aducă acasă banii câştigaţi în străinătate trebuie să fie impozitat cu două procente, aşa cum stipulează proiectul de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. Deci nu este de ajuns că aceştia oameni au fost obligaţi să plece peste hotare, să facă acolo o muncă grea, ei mai trebuie să fie impozitaţi. Este absurd. Cei care au câştigat aceşti bani în străinătate au fost deja impozitaţi. De ce să fie impozitaţi a doua oară, căci dubla impunere este interzisă prin lege”, a adăugat Costandachi pentru aceeaşi sursă.

Argumentele pro şi contra ale deputaţilor

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de către majoritatea parlamentară pe data de 16 decembrie. Acest fapt a stârnit critici din partea opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare, dar şi din partea unor ONG-uri. Principalul motiv al nemulţumirii constă în faptul că cei care ar fi jefuit statul în toţi aceşti ani, acum ar putea să-şi legalizeze furtul prin faptul că vor achita 2% statului.

Unul dintre autorii proiectului, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că acest proiect de lege nu reprezintă o amnistie fiscală. Se vor anula amenzile şi penalităţile doar dacă agenţii economici îşi vor achita datoria de bază faţă de stat. Potrivit lui Andrian Candu, peste 105 mii de contribuabili au datorii faţă de stat sub formă de neachitare de amenzi şi penalităţi în sumă de peste 880 de milioane de lei. În acelaşi timp, datoria de bază faţă de stat este de 1,1 miliarde de lei. Chiar dacă statul pierde cele 880 de milioane de lei, va câştiga alte 1,1 miliarde pentru că oamenii vor fi stimulaţi să achite datoriile de bază.

Autorul proiectului menţionează că în Republica Moldova demult se vorbeşte că economia tenebră depăşeşte 30% din PIB şi este nevoie de mecanisme ca să se aducă această economie tenebră în economie albă. Unul dintre aceste mecanisme este liberalizarea capitalului..

Mai mulţi deputaţi s-au arătat îngrijoraţi în legătură cu faptul că acest proiect ar putea oferi posibilitatea ca unele persoane fizice să-şi liberalizeze capitalul obţinut prin mijloace ilicite sau să îşi oficializeze resursele din zonele offshore. Andrian Candu a menţionat că această lege nu prevede legalizarea mijloacelor provenite din activităţi ilicite. Pentru lectura a doua trebuie definitivat mecanismul prin care va fi verificată provenienţa mijloacelor.

Deputata PLDM, Liliana Palihovici, a menţionat că acest proiect nu trebuie să le dea de înţeles agenţilor economici care acumulează datorii către stat ani la rând că „statul o dată la 7-10 ani le iartă aceste datorii”. Colegul său de fracţiune, Grigore Cobzac, a menţionat că acest proiect a fost propus spre examinare pripit în plenul Parlamentului şi nu au fost organizate suficiente consultări cu experţii, societatea civilă şi partenerii de afaceri. „Autorii pornesc de la faptul că în timp la negru s-au acumulat resurse mari pe care trebuie să le legalizăm. Am mai făcut acest lucru în 2007, acum ni se propune acelaşi lucru”, a spus Grigore Cobzac.

Deputatul neafiliat Iurie Leancă a menţionat că există îngrijorări că acest proiect ar putea avea alte efecte decât cele aşteptate. „Pune la îndoială sistemul de integritate pentru că ar putea afecta reputaţia sistemului financiar-bancar. În acest sens, vin cu o sugestie – să venim cu un totul alt concept care să divizeze stimularea fiscală şi liberalizarea capitalului. Poate ar trebui să fie două proiecte”, a spus Iurie Leancă.

Maria Postoico, deputată PCRM, a spus că oamenii sunt foarte îngrijoraţi referitor la acest proiect pentru că, cică, vor fi legalizaţi cei care au încălcat legislaţia, iar statul îi scuteşte de datorii. „Ce se referă la liberalizarea de capital este mai greu de înţeles. Se referă şi la cei care deţin mijloace în zonele offshore? Pentru a doua lectură mecanismul trebuie să fie mult mai clar pentru ca oamenii să înţeleagă”, a spus Maria Postoico.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.