Selectați pagina

Moldovenii au plătit cu cardul cumpărături de jumătate de miliard de lei

Moldovenii au plătit cu cardul cumpărături de jumătate de miliard de lei

card de sanatatePlăţile efectuate la comercianţi direct cu cardurile emise de băncile locale au crescut cu 38% la sfârșitul primului semestru şi au ajuns la 506,4 milioane de lei, în timp ce retragerile de numerar de la ATM-uri au consemnat un avans de 20,3%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Retragerile de la bancomate au însumat 7,7 miliarde de lei, adică 80% din tranzacţiile totale cu carduri, mulţi moldoveni obişnuind încă să-şi golească cardurile în ziua de salariu.

Economiștii susțin că oamenii încep să înţeleagă utilitatea cardului dincolo de retragerile de la ATM şi cred că tendinţa va continua.

Tabloul e altul când moldovenii merg în străinătate. Astfel, în primul semestru, plățile cu cardul efectuate de moldoveni în străinătate au fost de peste cinci ori mai mari față de retragerile de numerar, care au însumat 705,9 milioane de lei. Acest lucru este explicat prin comisioanele percepute de bănci pentru retragerea cash-ului.

În perioada de raport, străinii au scos 765,6 milioane de lei din bancomatele din Republica Moldova cu 22,3% mai mult, în timp ce plățile cu cardul au fost de 1,3 ori mai mici.

La finele primului semestru al anului 2015, băncile aveau în portofolii circa 1,511 milioane de carduri active, cu care au fost efectuate 1,5 milioane de plăţi la comercianţi şi 407 de milioane de tranzacţii la ATM-uri.

Reţeaua de POS-uri instalate de bănci la comercianţii locali număra la sfârşitul lunii iunie aproape 12,56 mii de unităţi, în timp ce numărul de bancomate a ajuns la 1,128 mii de unităţi.

Sursa: today.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.