Selectați pagina

Moldova va renunța treptat la hîrtie pentru a tipări banii săi

Moldova va renunța treptat la hîrtie pentru a tipări banii săi
Moldova va renunța treptat la hîrtie pentru a tipări banii săi. Astfel, potrivit Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pe lângă monezile noi lansate în acest an, leii noștri vor fi tipăriți și din material de polimer. Măsura face parte din programul de măsuri ce vizează micșorarea costurilor de producție a bancnotelor, scrie diez.md

„Uzura leului era de 1,2 ani. La fiecare 7 luni trebuia să schimbăm jumtate din stocul bancnotelor. Monedele sunt mult mai durabil, și economic economisim 300 de milioane de lei. În acest an o să facem pasul următor pentru a produce bancnote de polimer”, a explicat Sergiu Cioclea.

Potrivit acestuia, statul va organiza cât de curând o licitație pentru a alege un producător de bancnote de polimer.

Totodată, Cioclea a anunțat că și în cazul noilor monede lansate de 1,2 5 și 10 se vor face economii, întrucât a fost identificată o monetărie care bate banii cu un cost de 30% mai puțini.

Banii din polimeri sunt de obicei mai rezistenți la rupere și șifonare decât cele de hârtie. Cel mai apropiat exemplu de țară unde sunt astfel de bancnote este chiar România, unde au fost introduse în totalitate banii din polimer din 2008, odată cu „tăierea” celor 4 zerouri din milioanele românești și adoptarea „leului nou”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке