Selectați pagina

Moldova va face schimb de date biometrice personale cu alte state ale Europei

Moldova va face schimb de date biometrice personale cu alte state ale Europei

Țările din Europa de Sud-Est au încheiat un acord prin care se angajează să facă un schimb automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor, relatează zugo.md

Printre statele care au semnat acest document se numără și Republica Moldova, legea în acest sens urmând să intre în vigoare vineri, 2 august, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Acest lucru va servi unei coordonări eficace dintre forțele polițienești din statele Europei de Sud-Est, prin realizarea unui schimb, la nivel interstatal, de informații relevante referitoare la persoanele implicate în infracțiuni.

Acordul va contribui la consolidarea cooperării polițienești transfrontaliere în combaterea amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice, precum și la prevenirea, detectarea și investigarea infracțiunilor.

În luna iunie 2018, la Chișinău a fost inaugurat primul Laborator de expertiză genetică medico-legală. Testul ADN poate fi efectuat atât la solicitarea organelor de drept, cât și la solicitarea personală, iar investigațiile reprezintă o probă obiectivă, oferind certitudine de până la 99,99%.

Acordul  între părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est a fost semnat la 13 septembrie 2018, la Viena, Austria. Documentul a fost iscălit de Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке