Semnatura ElectronicaComentariu aparatorul: Moldova implimentează sîrguincios proiectele guvernarii electronice, astfel asigurînd conceptul de stat MOLDOVA ELECRONICĂ. Pas cu pas, toate sferile vieții vor fi cuprinse de această ciumă.

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a pus la dispoziţia plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) serviciul electronic de acces în regim on-line la contul curent al plătitorului.

Agenţia «INFOTAG» transmite cu referire la surse din CNAS că instrumentul informaţional propus îi va ajuta pe agenţii  economici să verifice zilnic informaţia de evidenţă contabilă pe care o deţin privind transferurile efectuate la BASS cu datele din sistemul informaţional CNAS. Serviciul este disponibil 24 ore, fără zile de odihnă şi se acordă prin intermediul sistemului informaţional ACCES CPAS, care poate fi accesat de pe pagina oficială a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md) urmând link-ul ACCES CPAS/Acces la contul curent al asiguratului/plătitorului.

Pentru a beneficia de serviciul electronic de acces în regim on-line la contul curent al plătitorului la BASS, conducătorii sau contabilii-şefi ai entităţilor economice, plătitoare la BASS, urmează să depună o cerere la structura teritorială CNAS, iar instituţia se obligă să autorizeze accesul la contul curent al plătitorului la BASS în termen de cinci zile lucrătoare. Autorizarea în  sistemul informaţional ACCES CPAS se face prin intermediul codului de utilizator (login) şi codului (parolei) de acces atribuite de CNAS.

Anterior, CNAS a lansat un serviciu care permitea fiecărei persoane fizice să verifice contul curent de asigurări sociale, conţinând informaţia despre valoarea contribuţiilor sociale  începând cu 1 ianuarie 1999. Până acum, circa 200 mi de cetăţeni au solicitat parole de acces la contul curent.