Selectați pagina

Moldova, te așteaptă un nou val de pri(h)vatizări!

Moldova, te așteaptă un nou val de pri(h)vatizări!

US_MiopiaAgenţia Proprietăţii Publice din Moldova (APP) va desfăşura pentru prima dată de la începutul anului 2013 runda de privatizare a bunurilor proprietate publică.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, cu referire la APP, în perioada 1 noiembrie – 12 decembrie curent se așteaptă depunerea ofertelor de participare la concursurile investiționale: privatizarea cinematografelor din oraşele Glodeni, Teleneşti, Leova preţul iniţial de vânzare al acestora constituie 1 325 000 lei, iar volumul minim al investiţiilor – 4 500 000 lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani. Investiţiile noilor proprietari trebuie să constituie în următorii 3 ani de la 1,2 la 2 mil. lei.

De asemenea, în această perioadă se vor depune și ofertele pentru concursul comercial pentru privatizarea acţiunilor statului din 2 societăţi pe acţiuni şi 21 întreprinderi de stat, dintre care următoarele 4 participă cu condiţia păstrării profilului de activitate: Î.S. Ferma de creştere a cailor de rasă “AT – Prolin”, din orașul Ceadîr – Lunga, “Combinatul Poligrafic din Chişinău”, Hotelul „Zarea”, din mun. Chişinău, și “Sanatoriul – Sănătate” din Ucraina, or. Sergheevka.

La 28 noiembrie va avea loc licitația “cu strigare” pentru privatizarea a 19 bunuri inclusiv: 4 construcţii nefinalizate, 7 complexe de bunuri imobile, 6 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) şi alte bunuri proprietate publică de stat; și licitaţia „cu reducere” pentru vânzarea a 6 obiecte nefinalizate amplasate în mediul rural.

Iar în perioada 16-20 decembrie are loc licitația “cu strigare”, prin intermediul Bursei de Valori pentru vânzarea acţiunilor proprietate publică de stat din 39 societăţi pe acţiuni. În 17 dintre acestea cota statului este mai mare de 51%, cum ar fi: S.A. „Aeroport Handling” (100%), S.A. „Aeroport Catering”(100%), S.A. „Armo – Beton” (100%), S.A. „Farmaco”(94,614%), S.A. „Floare – Carpet” (59,486%).

Anterior, „INFOTAG” a precizat: Guvernul a aprobat în septembrie planul privatizării proprietăţii de stat, potrivit căruia se intenţionează de a obţine în anii 2013 – 2014 suma de 1 mlrd. lei. Veniturile bugetului de stat din Moldova, din privatizarea şi vânzarea proprietăţii publice în 2013, sunt estimate la 260 mil. lei, ca şi în 2012. Însă, anul trecut aceste venituri au constituit mai puţin de 140 mil. lei ($11,5 mil.), cu toate că au avut loc mai multe licitaţii, concursuri comerciale şi investiţionale, la care au fost scoase la licitaţie proprietăţi publice în valoare de miliarde de lei. De asemenea, nu au fost obţinute veniturile, din privatizare, planificate pentru anii 2009, 2010 şi 2011.

Sursa: http://infomoldova.net

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.