moldoveni-plecatiEste bine cunoscut faptul că marea majoritatea a moldovenilor îşi părăsesc ţara şi pleacă peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune. Motivele sunt întotdeauna aceleași: lipsa locurilor de muncă, salarii mizere, lipsa totală de perspective pentru copiii lor, corupția larg răspândită etc. Despre toate acestea a scris pe blogul său un cetăţean al Italiei, care este interesat de mai mulţi ani de viaţa conaţionalilor noştri plecaţi în străinătate.

Astfel, Nicola Baldassare, menţionează că moldovencele care părăsesc ţara de baştină şi oamenii dragii, o fac pentru a le asigura copiilor o viaţă mai bună. Iar departe de casă, acestea au grijă de persoanele în etate din Italia sau alte ţări în care migrează. Multe dintre femeile din Republica Moldova, spune el, au un nivel înalt de educaţie, dar şi sunt specialişti buni, având profesii demne.

Totuşi, menţionează acesta, aceste eroine, sunt capturate într-o realitate departe de cultura lor:

„Nu este deloc uşor să renunţi la viaţa de cândva, de acolo din ţara ta, să accepţi sacrificii, iar cel mai greu de suportat este distanţa mare dintre părinţi şi copii. Nu în zadar se estimează că cel puţin 100 de mii de copii din Moldova sunt „orfani albi”, adică „orfani”, care au părinți în viață, dar au emigrat”.

Bărbații migranții, menţionează Nicola Baldassare, sunt majoritate angajați în construcții:

„În ultimii ani, este în curs de dezvoltare un alt loc de muncă pentru moldovenii care emigrează: șoferi de camion. Eu vorbesc cu oamenii, am constatat că mulți tineri moldoveni părăsesc țara lor şi vin aici, în Italia, Spania, Portugalia, Belgia, în care urmează să fie angajaţi în calitate de şoferi în companiile europene de transport.

Şi pot să spun că a fi conducător auto pe o fiară de 40-50 de tone nu este deloc uşor, ba chiar e obositor şi periculos, în special atunci când e vorba de condiţii meteo nefavorabile, zăpadă, ceaţă, furtuni, ploi. E chinuitor, obositor, cu dureri de spate şi multe altele, nemaivorbind de mii de kilometri pe care îi fac pe timp de noapte înfrutând intimperiile vremii. Aici e şi misterul: de ce șoferii moldoveni găsesc de lucru în Europa!”

Nicola Baldassare spune că cunoaşte personal un moldovean care lucrează ca şofer de TIR în Belgia:

„Mi-a spus că, practic, trăiește în camion. A zis că nu este nevoie să închirieze un apartament, având în vedere că mereu este pe drum, având doar câteva zile de odihnă. În fiecare lună, trimite bani acasă, pentru cei doi copii ai săi, la o rudă care îi are în grijă. Copii lui fac parte din sutele de mii de „orfani albi”. Şi soţia lui e plecată la muncă peste hoatre.

Chiar dacă îndură greutăţi, îl macină dorul de cei de acasă, şoferul moldovean nu are remuşcări, asta pentru că îşi permite să le cumpere copiilor lucrurile de care au nevoie. Recent, toată familia lui s-a reunit pentru o săptămână în Grecia. Cu toţii au simţit căldura din familie, ca pe vremuri. Cei doi copii ai săi, chiar dacă doar pentru o săptămână, în sfârşit nu s-au simţit „orfani”, și chiar … „albi”. Ba mai mult, au fost veseli şi s-au bronzat sub razele soarelui din Grecia”.

SURSĂBlogul lui nikita