Selectați pagina

Moldova riscă să rămână fără copii. Tot mai mult scade numărul de naşteri

Moldova riscă să rămână fără copii. Tot mai mult scade numărul de naşteri

gravidaDirectoarea Centrului de Cercetări Demografice (CCD), Olga Gagauz, spune că dacă până la acest moment am avut aproximativ 40.000 de naşteri pe an, până în anul 2035 riscăm să avem circa 20.000 de naşteri anuale.

În opinia expertului, numărul de naşteri este în scădere fiindcă mulţi tineri pleacă din ţară şi pierdem acei părinţi potenţiali.

Riscul ar fi că în vârsta reproductivă vor intra generaţiile feminine puţin numeroase, care s-au născut la sfârşitul anilor 1990-începutul anilor 2000, numărul de naşteri o să fie în scădere continuă.

„Dacă până acum toate instituţiile funcţionau şi au fost orientate mai mult spre populaţia tânără şi spre populaţia aptă de muncă, acum trebuie să fie o reorientare. De fapt, dinamica populaţiei trebuie să fie integrată în toate politicele şi strategiile din toate sectoarele”, consideră Olga Gagauz.

Directoarea Centrului afirmă că informaţia cu privire la numărul populaţiei, repartizarea pe vârste, pe sexe trebuie să fie luată în calcul în planificarea şi managementul în fiecare sector. Trebuie să ştim de câte paturi avem nevoie pentru sistemul de ocrotire a sănătăţii. În această tendinţă de reducere continuă a numărului de naşteri, de câte maternităţi avem nevoie.

De asemenea, ea menţionează că într-o societate îmbătrânită, rolul persoanelor vârstnice va fi în creştere. Aceştia vor avea şi o influenţă mai mare asupra politicului, pentru că sunt mai mulţi cu drept de vot, în acest sens, pot să influenţeze asupra rezultatelor campaniilor electorale. Pe de altă parte, tinerii pot să devină un grup social vulnerabil, cu rol mai puţin influent în societate.

Olga Gagauz a publicat această analiză într-un program organizat de IPN, intitulat „Gânduri despre şi pentru Moldova”, în contextul marcării a 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, pe 27 august 2016.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.