Selectați pagina

Moldova, retrogradată. Pierdem poziţii într-un raport privind traficul de fiinţe

Moldova, retrogradată. Pierdem poziţii într-un raport privind traficul de fiinţe

Moldova a retrogradat într-un raport anual privind traficul de persoane, întocmit de Departamentul de Stat al SUA.

Țara noastră a coborât la nivelul Tier 2 Watchlist, după ce timp de șase ani s-a aflat la nivelul Tier 2. Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat prompt și a elaborat un set de propuneri, împreună cu Ambasada SUA în Moldova, pentru a redresa situația, ne anunţă prime.md

Potrivit documentului, la nivel de exploatare sexuală, dar și de exploatare prin muncă, țara noastră este sursă atât de bărbați, cât și de femei, dar și copii. Țările în care sunt exploatați concetățenii noștri sunt Rusia, Ucraina, dar și alte câteva state din Europa, Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Aceeași situație poate fi observată și în regiunea transnistreană.

Vârsta medie a fetelor exploatate sexual este între 13 și 15 ani. Raportul menționează numărul de 232 de victime identificate în 2016, care este în descreștere față de 2015, cu 310 victime identificate. Potrivit documentului, guvernarea de la Chișinău depune eforturi semnificative în lupta împotriva traficului de ființe umane.

Departamentul de Stat al SUA a făcut și un șir de recomandări țării noastre pentru a eficientiza această luptă. Printre ele, combaterea corupției în sectorul judiciar, dar și formarea unui mecanism de protecție a victimelor, ca acestea să nu fie intimidate de către traficanți înainte să dea mărturii în judecată.

Mai mult, se recomandă îmbunătățirea comunicării dintre instituțiile de stat cu organizațiile non-guvernamentale specializate, dar și investigarea mai minuțioasă a cazurilor de trafic. Totodată, reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău susţin că situaţia reflectată în raport se referă preponderent la anul 2016, când s-a aflat în derulare reforma instituţiilor abilitate cu sarcini de combatere a traficului de fiinţe umane.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *