Selectați pagina

Moldova rămâne FĂRĂ VIITOR. Tot mai mulţi copii emigrează cu părinţii lor din ţară

Moldova rămâne FĂRĂ VIITOR. Tot mai mulţi copii emigrează cu părinţii lor din ţară

copiiNumărul copiilor moldoveni care se stabilesc peste hotare împreună cu părinții lor a crescut considerabil în ultimii ani. Potrivit datelor Direcţiei Educaţie a Capitalei, din 2006 şi până în luna iulie a acestui an, doar din municipiul Chişinău au plecat peste 9.000 de copii. Totodată, numărul elevilor din ţară a scăzut aproape de două ori în ultimii 15 ani.

Familia Taran din Capitală este una dintre miile care va părăsi Moldova. Împreună cu cei trei copii, cuplul a hotărât să emigreze în România. Decizia nu a fost deloc uşoară.

”Să fi fost altă conjunctură acum în ţară, probabil mai stăteam pe gânduri. Pentru un viitor mai bun al copiilor, acolo, consider că vom avea mai multe posibilităţi”, a spus Sergiu Taran.

Daniela Taran are 13 ani şi a învăţat la Liceul ”Gheorge Asachi” din Capitală. Fata spune că este pregătită pentru noi provocări.

”Acolo mă aşteaptă un viitor mai bun, unul european, care o să-mi asigure un pas ideal pentru un echilibru perfect”, a spus eleva Daniela Taran.

De la începutul anului şi până în prezent, 32 de elevi ai Liceului ”Gheorghe Asachi” din Chişinău au plecat, împreună cu părinţii lor, peste hotare.

”Lipsa încrederii în ziua de mâine pentru copiii lor. Chiar dacă viaţa acolo nu este foarte dulce pentru cei care lucrează la negru, ei se jertfesc pentru viitorul copiilor săi”, a declarat directorul Liceului Gheorge Asachi, Boris Volosatâi.

Potrivit statisticilor, în prima jumătate a acestui an, peste o mie de copii din Capitală au emigrat împreună cu părinții lor.

Situaţia nu este mai bună nici în şcolile din ţară. Doar în anul de învăţământ 2014-2015, din Gimnaziul satului Logăneşti, raionul Hânceşti, au plecat 16 elevi. Natalia Gajiu este bibliotecară în şcoala din localitate. Timp de 12 ani, femeia le-a fost mamă nepoţilor săi, ai căror părinţi erau plecaţi în Italia. De curând, copiii i-au urmat, iar Natalia a rămas să-i aştepte acasă doar în vacanţă.

“Când s-au dus prima dată, nu voiau să stea în Italia. Vroiau acasă, aici unde au crescut. Dar i-am convins că trebuie să fie alături de mama, să fie alături de tata”, a declarat bibliotecara Natalia Gajiu.

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.