Către începutul lunii mai, exporturile de lapte şi frişcă din Ucraina au constituit 2,57 mii de tone, în sumă de $ 1,65 mil.

Aproape jumătate dintre acestea au revenit Moldovei – 1,19 mii de tone în sumă de $ 761 mii. Acest fapt rezultă din datele serviciului fiscal al ţării vecine.

Alţi importatori importanți de lapte ucrainean sînt Georgia (0,75 mii tone, în sumă de $ 478 mii) şi Arabia Saudită (0,36 mii tone, în sumă de $ 233 mii).

Potrivit asociaţiei de profil, exporturile de produse lactate, în general, s-au majorat în decurs de un an cu o treime şi au depăşit 36,4 mii de tone, iar în echivalent bănesc, exportul de produse lactate a crescut cu 81% şi a constituit $ 63,7 mil.

Moldova este în continuare una dintre principalele pieţe de desfacere a produselor lactate acide ucrainene, al căror export în primele patru luni a constituit 841 de tone, în valoare de $ 829 mii. Peste jumătate dintre acestea au revenit Moldovei.

Exporturile de brînzeturi din Ucraina s-au majorat cu 16,5%, pînă la 2,5 mii tone, în sumă de $ 8,5 mil. Moldova s-a plasat pe locul doi după consum, după China, importînd produse în sumă de $ 2,4 mil.

De asemenea, Moldova se află pe locul trei, după Maroc şi Kazahstan, la consumul de unt ucrainean. În primele patru luni, Ucraina a exportat 5,5 mii de tone de unt în valoare de $ 20 mil., inclusiv în Moldova, în sumă de $ 2,3 mil.

Sursa: noi.md