Selectați pagina

Moldova – printre principalele pieţe de desfacere a lactatelor ucrainene

Moldova – printre principalele pieţe de desfacere a lactatelor ucrainene

Moldova este în continuare una dintre principalele pieţe de desfacere a produselor lactate ucrainene, al căror export în primul trimestru a constituit 25,7 mii de tone în valoare de $ 43,6 mil.

Potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Lapte a ţării vecine, în echivalent natural, exporturile au crescut cu 36,7% față de primul trimestru al anului 2016, iar în echivalent bănesc – cu 77,8%.

Exporturile de lapte şi frişcă au constituit 1,9 mii de tone în valoare de $ 1,2 mil., dintre care cea mai mare parte au revenit Moldovei ($ 507 mii) şi Georgiei ($ 355 mii).

Aceeaşi situaţie se atestă şi în exporturile de produse lactate, care însă s-au redus cu un sfert, pînă la 588 de tone şi cu 26,2% în echivalent bănesc, pînă la $ 565 mii. Principalele pieţe de desfacere au fost Moldova ($ 287 mii) şi Georgia ($ 163 mii).

Totodată, au fost exportate 3,5 mii de tone de unt, în sumă de $12,8 mil., iar cele mai mari venituri obţinute din export au fost asigurate de livrările în Maroc ($ 2,8 mil.), Moldova ($ 1,8 mil.) şi Egipt ($ 1,5 mil.).

De asemenea, Moldova a procurat brînzeturi din Ucraina în sumă de $1,7 mil. din total de 1,6 mii de tone exportate, în valoare de $ 5,2 mil. Cel mai mare cumpărător este Kazahstanul – $ 2,2 mil.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *