Selectați pagina

Moldova, printre cei mai mari cumpărători de lactate ucrainene

Moldova, printre cei mai mari cumpărători de lactate ucrainene

În 2016 Moldova a fost unul dintre cei mai mari consumatori de produse lactate ucrainene, în pofida introducerii în anul trecut a restricțiilor la livrarea acestora, în special a cotelor și taxelor vamale.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, în 2016 Ucraina a livrat în Moldova lapte și frișcă necondensată în valoare de 2,73 milioane de dolari, ceea ce a constituit 50,37 la sută din volumul total al exportului. Totodată, volumul de achiziție a acestor produse ucrainene chiar a sporit în comparație cu anul precedent, deoarece atunci livrările acestora în Moldova au însumat 2,4 milioane de dolari, relatează NOI.md.
Pe cel de-al doilea loc după achizițiile de lapte și frișcă necondensată din Ucraina în 2016 s-a poziționat Georgia cu un indicator de 1,42 milioane de dolari (26,26 la sută din volumul total), pe locul trei – Libia – cu 0,43 milioane de dolari (8,01 la sută din volumul total).

Potrivit statisticii oficiale, Moldova a fost, de asemenea, cea mai mare piață de desfacere a produselor lactate ucrainene în 2016, valoarea de achiziție a acestora fiind de peste 1,38 milioane de dolari, ceea ce a constituit 53,58 la sută din exportul total de produse din această categorie. În anul precedent volumul achizițiilor acestora a constituit 2,3 milioane de dolari, iar ponderea a fost de 69,32 la sută.

Pe locul II după volumul de achiziție a produselor lactate ucrainene în 2016 s-a situat Georgia cu un indicator de 0,65 milioane de dolari (25,4 la sută), pe locul III – EAU – cu 0,23 milioane de dolari (8,87 la sută din volumul total).

În plus, Moldova a luat locul II după volumul de achiziție a brînzeturilor ucrainene în 2016, importîndu-le în valoare de 6,52 milioane de dolari, ceea ce constituie 26,83 la sută din volumul total al acestora. În anul precedent Moldova a procurat de la Ucraina brînzeturi în valoare de aproximativ 6,6 milioane de dolari, situîndu-se pe locul III după volumul total al importului de acestea după Kazahstan (13,55 milioane de dolari) și Rusia (9,53 milioane de dolari), avînd o pondere de 18,83 la sută din volumul total.

În 2016 principala piață de desfacere a brînzeturilor ucrainene, ca și în anul precedent, a fost Kazahstanul, care le-a procurat în valoare de 13,07 milioane de dolari, ceea ce a constituit 53,74 la sută din volumul total. Pe locul III s-a poziționat Egiptul cu un indicator al achizițiilor de brînzeturi ucrainene în valoare de 1,9 milioane de dolari sau 7,84 la sută din volumul total.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *