Selectați pagina

Moldova: Pe motiv de siguranţă, cei condamnaţi pentru violenţă în familie, vor purta brăţări GPS

Moldova: Pe motiv de siguranţă, cei condamnaţi pentru violenţă în familie, vor purta brăţări GPS

Cităm mai jos ştirea de pe publika.md:

Mai multă siguranţă pentru victimele violenţei în familie. De la începutul anului viitor, agresorii pe numele cărora a fost emisă ordonanţă de protecţie vor fi obligaţi să poarte brăţări de monitorizare prin GPS. Astfel, poliţia va fi imediat înştiinţată dacă agresorul se apropie de victimă iar grupa operativă se va deplasa la faţa locului. Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei în comun cu Inspectoratului Naţional de Probaţiune au prezentat echipamentul tehnic şi modul de funcţionare.

Dispozitivul are forma unei brăţări şi va fi purtat la mână sau la picior. În cazul în care încearcă să-l scoată, acesta transmite un semnal la poliţie. Brăţara va semnaliza şi apropierea de domiciliul victimei. La rândul său, şi victima va primi o notificare dacă se apropie agresorul printr-un mesaj sau apel telefonic automat.

“Iată vedeţi, acesta este primul semnal, că agresorul a trecut de zona care trebuie, iată pe ecran la fel avem semnalizată încălcarea. Vedeţi aici şi cu ce viteză se deplasează agresorul, unde e locaţia.”

Brăţările vor fi disponibile din 3 ianuarie 2021. Un astfel de dispozitiv costă între patru şi nouă mii de lei, iar autorităţile vor să achiziţioneze până la 400 de astfel de aparate.

MARIN MAXIAN, şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei:“În aşa fel, încălcarea acelui spaţiu stabilit pentru protecţia victimelor violenţei în familie va fi din timp semnalată, respectiv vom avea şi probe şi ne va fi uşor să găsim, ori de câte ori agresorul va fi tentat să încalce aceste măsuri.”

ANDREI IAVORSCHI, directorul Inspectoratului Naţional de Probaţiune:“Anual avem de la 20 la 30 de victime cu efect letal, asta sunt fapte săvârşite pe violenţa domestică, tot anul avem peste 200 de vătămări corporale grave, prin această măsură vrem să diminuăm această rată şi să protejăm victima.”

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei, de la începutul acestui an, în ţară s-au înregistrat în jur de 1650 de cazuri de violenţă în familie, în urma cărora peste două mii de persoane au avut de suferit.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.