Este imoral ca într-un stat unde există oameni nevoiași care trăiesc la limita foamei, mîncarea să fie transformată în deșeuri, spune omul de afaceri Dumitru Cebotarescu, citat de Noi.md.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Cebotarescu a atenționat că R.Moldova nu are un cadrul legal care ar permite proprietarilor de restaurante să doneze nevoiașilor alimentele neconsumate. Din acest considerent, în majoritatea cazurilor, mîncarea se transformă în deșeuri alimentare și ajunge în căldarea de gunoi.

”Doar într-o țară care trăiește sub limita sărăciei, se poate întîmpla ca risipa alimentară să fie ignorată și astfel, chiar încurajată și pusă în general sub limita legii.

Dorința de a face bine este întotdeauna pedepsită. Iar orice inițiativă se ciocnește de veșnicul motiv – legislația nu prevede, ori mai rău, „nu se va primi”.

Astăzi, 50% din deșeurile alimentare sînt generate de gospodarii, 7% de retail și 5% de alimentația publică.

Mulți agenți economici pot salva mîncare bună, alimente care pot fi direcționate acolo unde există mare nevoie de ele. Din păcate, în majoritatea cazurilor, mîncarea se transformă în deșeuri alimentare și ajunge în căldarea de gunoi.

Noi mereu ne întrebăm în alimentația publică, ce se poate de făcut, cum de oprit această risipă alimentară, cum să facem ca produsele bune să ajungă acolo unde este mare nevoie de ele? Răspunsul este unul simplu – de a crea un cadru clar și un control, permițînd agenților economici să doneze produsele alimentare.

Este imoral ca într-un stat unde există oameni nevoiași, care trăiesc sub limita existenței și la limita foamei, zilnic, mîncarea bună să fie transformată în deșeuri alimentare”, a menționat omul de afaceri.