Selectați pagina

Moldova a testat tehnologia 5G în 2019, iar la moment lucrează la implementarea tehnologiei 5G în țara noastră

Moldova a testat tehnologia 5G în 2019, iar la moment lucrează la implementarea tehnologiei 5G în țara noastră

Notă: Redăm mai jos informaţia apărută în presă privitor la intenţiile de a implementa tehnologia 5G în Republica Moldova.

La Ministerul Economiei și Infrastructurii a avut loc o ședință de consultări publice, referitor la aspectele normative, investiționale și de siguranță publică ale procesului de implementare a 5G în țara noastră, relatează mold-street.com

La discuții au participat reprezentanții Orange, Moldcell și Moldotelecom și au vizat elaborarea noului Program de gestiune a spectrului de frecvențe radio, planurile operatorilor de comunicații mobile referitor la tehnologiile de următoarea generație 5G, starea actuală și evoluțiile în ceea ce privește normele sanitare de protecție a sănătății publice.

Comunicațiile fără fir sunt vitale pentru o economie modernă

Ministrul Serghei Railean a precizat că aceste consultări vin și din necesitatea clarificării și eliminării unor speculații apărute în spațiul public privind noile tehnologii de comunicații mobile 5G, atât din țară, cât și de peste hotare.

„Rețelele de comunicații electronice cu sau fără de fir, sunt vitale pentru o economie modernă, serviciile electronice și Internetul au devenit parte indispensabilă a vieții noastre cotidiene, iar criza pandemică doar a accentuat necesitatea în servicii de comunicații moderne și fiabile, la capacități tot mai avansate”, a menționat ministrul Sergiu Railean.

La rândul lor, reprezentanții operatorilor naționali de telefonie mobilă au menționat că în planurile lor investiționale implementarea tehnologiei 5G nu este prevăzută mai devreme de anul 2023.

Și asta pentru că procesul de tranziție la o generație mai avansată presupune dezvoltarea infrastructurii, precum și informarea populației despre disponibilitatea acestor servicii.

În cadrul ședinței s-a convenit asupra creării unui grup de lucru, din care să facă parte toate instituțiile cu atribuții în domeniu, pentru elaborarea cadrului normativ în ceea ce privește implementarea tehnologiei 5G în țara noastră.

În prezent, MEI este în proces avansat de definitivare a proiectului Programului, acesta va fi expus pentru consultări publice și urmează a fi aprobat de Guvern la finele anului curent. Programul va conține o planificare a utilizării spectrului radio la nivel de țară, armonizată cu politica utilizării spectrului radio la nivel regional și internațional.

Moldova a testat tehnologia 5G

În Moldova tehnologia 5G a fost testată în martie 2019, iar o companie a creat trei zone pentru testarea și folosirea 5G atât pentru consumatori, cât și pentru clienții business.

Când însă se va trece la utilizarea pe larg a tehnologiei și eliberarea de licențe în acest sens nu este încă clar, dar experţii estimează că se va întâmplă abia peste 3-5 ani.

5G este noua generație a tehnologiei mobile wireless, aflată încă în fază de dezvoltare, care promite să fie mai spectaculoasă decât 4G și să revoluționeze accesarea internetului, dar care nu se va rezuma doar la telefoanele mobile, ci la orice alt dispozitiv inteligent (aparate, mașini, senzori etc.).

Principalele caracteristici diferențiatoare față de tehnologiile anterioare sunt: eficiența spectrală superioară care permite debite de date superioare, latența scăzută, utilizarea unor benzi de frecvențe noi din domeniul undelor milimetrice, convergență intre fix si mobil (5G fiber).

Cea mai importantă caracteristică a tehnologiei 5G este viteza de 10 ori mai mare de acces la internet, decât 4G.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *