Selectați pagina

Moldova, lider la împrumuturile de la Banca Europeană pentru Investiţii

Moldova, lider la împrumuturile de la Banca Europeană pentru Investiţii

Tot mai strîns se închide capcana datoriilor în jurul ţării noastre, tot mai mulţi bani ia cîrmuirea noastră ca mai apoi să fie ca o piatră care să nu ne permit a fi liberi economic. Generaţii întregi vor trebuie să întoarcă aceste datorii sau să plece capul în faţa băncilor străine pentru aceştia.

Republica Moldova este ţara care a primit cei mai mulţi bani din partea Băncii Europene pentru Investiţii, pe cap de locuitor, în ultimii cinci ani. Declaraţia a fost făcută de vicepreședintele BEI, Wilhelm Molterer, în cadrul unei conferinţe susţinute la Chişinău, în comun cu premierul Vlad Filat.

Potrivit vicepreşedintelui Băncii Europene pentru Investiţii, Moldova a primit, din 2007 şi până în prezent, 280 de milioane de euro, bani oferiţi sub formă de împrumuturi. „Acest lucru face ca Republica Moldova să devină cel mai mare recipient de fonduri per capita din partea BEI”, a precizat Wilhelm Molterer.

Cifra va creşte, însă, dacă Banca Europeană pentru Investiţii va accepta să dea cu împrumut ţării noastre alte 150 de milioane de euro, bani necesari pentru reabilitarea drumurilor naţionale. O solicitare în acest sens a venit, azi, din partea premierului Vlad Filat.

Filat a mai spus că în prezent, mai multe proiecte prioritare de pe agenda Guvernului sunt implementate pe banii veniţi de la Banca Europeană pentru Investiţii.

Relaţiile cu BEI au început în 2006, actualmente avem proiecte în derulare, în valoare totală de 272 milioane de euro. Acestea vizează: infrastructura drumurilor, trasporturile, procurarea de noi troleibuze pentru mun. Chişinău, proiect care va fi extins şi pentru Bălţi, un proiect privind canalizarea, altul ce ţine de agricultură, şi anume sectorul vitivinicol. Printre proiectele prioritare se numără şi cele privind sectorul energetic – reabilitarea reţelei interne de trasport a energiei, dar şi cele care vizează liniile de credit”, a menţionat Vlad Filat.

Stirea este de pe public.md mai jos este linkul:

http://www.publika.md/moldova-lider-la-imprumuturile-de-la-banca-europeana-pentru-investitii-vezi-cat-a-luat-pe-datorie-tara-noastra_1043021.html

Pentru Apărătorul, Sergiu Ungureanu

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii