Selectați pagina

Moldova, în plasa drogurilor

Moldova, în plasa drogurilor

droguriAcum două luni, echipa “Moldova, Ţară de Minune” a realizat un reportaj despre o schemă online de comercializare a drogurilor sintetice, care este promovată pe gardurile şi pereţii clădirilor din Capitală.

Atunci, poliţia a dat asigurări că va deconspira reţeaua. În realitate acest lucru nu s-a întâmplat, iar oraşul rămâne împânzit de aceste anunţuri de vânzare a unor doze de iluzii.

La sectorul de poliție numărul patru de la Buiucani inscripţia cu publicitatea reţelei de droguri sintetice rămâne în continuare pe peretele clădirii.

“- Eu să mă apuc de șters? Care este problema la mine, eu trebuie să le șterg? Când vom primi indicații, atunci vom acționa”, se revoltă un ofiţer de poliţie filmat cu camera ascunsă.

Nici cei de la Direcția Antidrog nu ştiu cu exactitate pe umerii cui cade această responsabilitate.

“În mod normal, cred că Primaria. – Dar bănuiesc că primarul, subalternii sai nu știu ce e cu aceste inscripții, trebuie sa vină o solicitare în acest sens.- Cred că fiecare bloc, regiune au o persoana responsabilă pentru curățenie pentru amenajarea orașului”, spune Alexandru Olari, șef-adjunct al Direcției Antidrog, Inspectoratul Național de Investigații.

Poliţia susţine că a verificat adresele Skype afişate prin oraş şi a constatat că prin intermediul lor nu se vând droguri. Aceştia mai spun că dozele de iluzie nu pot fi cumpărate nici prin intermediului primului magazin online de droguri sintetice. Cu toate acestea, echipa Moldova, Ţară de Minune a efectuat un experiment şi a obţinut etnobotanice în schimbul a 200 de lei.

“Așadar urmăm instrucțiunile pe care le-am primit pe forum, acestea sunt cele două pietre pe care le avem în aceste imagini și acum să vedem unde a fost ascunsă marfa noastră. Uitați-vă este un pliculeț exact așa cum apare și în această imagine pe care am primit-o de la narco-dealerul virtual. Să ridicăm această marfă și haideți să verificăm aici pe loc ca să nu existe dubii. S-au chinuit puțin băieții până au împachetat de-a binelea această marfă. Să vedem ce avem aici: din câte putem vedea este un săculeț în care avem o substanță  asemănătoare cu tutunul. Nu sunt mare expert în droguri, dar miroase a ciocolată, de fapt este marfa pe care am și comandat-o”, relatează reporterul emisiunii.

“Cei de la poliție cu toata responsabilitatea: vreau să subliniez un singur fapt, ei sunt nu doar complici, ci ei sunt cei care comercializează drogurile în mare parte”, vine opinia lui Mircea Grecu, secretar general al Centrului internațional de prevenire și informare în domeniul adicțiilor.

Specialiștii în domeniul securității cibernetice spun însă că deconspirarea reţelei virtuale este o misiune deloc ușoară. Asta pentru că aceasta are servere în mai multe ţări.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке