Selectați pagina

Moldova fără vaci însă… Consumul intern de lapte este acoperit în proporție de 78% de produs autohton

Moldova fără vaci însă… Consumul intern de lapte este acoperit în proporție de 78% de produs autohton

Materia primă autohtonă este livrată de întreprinderile agricole (ferme), cît și de sectorul individual, prin punctele de colectare a laptelui. Laptele colectat de la cetățeni reprezintă aproape 95% din totalul laptelui procesat la întreprinderi (485 de tone anual), scrie noi.md

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului menționează că în Republica Moldova sînt înregistrate și dețin autorizare sanitar-veterinară 206 ferme de bovine, majoritatea fiind cele de pînă la 20 de capete. Potrivit autorităților, laptele colectat de la cetățeni este de o calitate inferioară, în special în ceea ce privește încărcătura bacteriologică.

Pentru revitalizarea sectorului zootehnic și redresarea situației, a fost elaborat Programul Național de Dezvoltare a Sectorului de Lapte în Republica Moldova 2019–2025. Programul urmărește crearea condițiilor pentru dezvoltarea durabilă a sectorului de lapte. Se propune fortificarea fermelor deja existente și deschiderea fermelor noi, majorarea numărului de animale întreținute în ferme. La fel, se urmărește implementarea cerințelor de calitate atît la producerea laptelui materie primă cît și a produselor lactate și modernizarea unităților de procesare a laptelui etc.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în gospodăriile casnice, în 2017, erau 102 mii de vaci mulgătoare, iar în întreprinderile agricole – peste zece mii, ceea ce reprezintă 10% din efectivul de vaci mulgătoare.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.