In 22 de ani, Moldova s-a imprastiat prin lume. In timp ce ai nostri isi cauta de lucru prin Rusia, Italia, Turcia sau oriunde in alta parte, in tara satele se sting vazand cu ochii.

An de an, localitati intregi sunt pur si simplu sterse de pe harta Moldovei, iar cele care mai rasufla sunt tot mai pustii. Tot mai multe case raman cu lacate la usi, scolile se inchid, iar pe la porti nu mai vezi decat batrani. Un simplu calcul arata ca migratia i-a rapit Moldovei de 10 ori mai multi oameni decat cel de-al doilea razboi mondial.

Am gasit satul Popovca pitit intre doua dealuri din Cantemir. Un drum de tara, doua case, dintre care doar una este locuita si doi batrani ・acesta e tot satul.
Matusa Cununita si mosul ei, care au peste 70 de ani, sunt singurii locuitori.
Vara, totusi satul prinde viata. Aici vin nepotii matusii Cununita si unul dintre fii.
In rest, in sat miroase a… pustiu, desi candva localitatea era de 20 de ori mai mare.
Femeia e suparata ca celor de sus nu le pasa.
Problemele si lipsurile i-au dus pana si pe ultimii sateni in Rusia sau Italia.
Si daca mai pleaca si celalalt fiu al batranei, cine-o sa mai vina oare pe la Popovca?
La cativa kilometri gasim un alt satuc cu cateva sute de locuitori, bantuit si el de saracie si migratie.
Potrivit primarului, 35 la suta din sateni si-au pus lacate la porti si-au luat lumea-n cap si au plecat din sat si din tara.
Angelina si multi alti copii din Acui traiesc o drama comuna ・crescuti de bunici, departe de parinti.
Iar daca satul s-a micsorat, si gimnaziul s-a inchis.
Si nici tineri nu prea sunt in sat, nici locuri de munca, nici perspective pentru cei mici.
Am iesit din Acui cu amara impresie ca si acest sat se stinge cate putin. Acum cativa ani ati vazut la PRO TV povestea unui sat in care locuia o singura femeie – Frumusica Noua din Floresti.
Batrana a murit deja, asa ca si acest sat s-a stins.La fel, s-a pus cruce pe Gavrilovca, Bondareuca, Vantina Mica, Odaia, Darcautii Vechi, iar sirul poate continua. Potrivit unui studiu al PNUD, anual, populatia Moldovei se reduce cu 8 mii de locuitori. E ca si cum cate 6 sate medii ar disparea pur si simplu in fiecare an.
In 22 de ani, de cand Moldova a obtinut independenta, numarul populatiei a cunoscut o scadere dramatica – de la 4,3 mln in 91, la 3,5 mln in 2013. Acestea sunt date oficiale. Pe soptite, insa, experti ne-au spus ca, de fapt, am ramas in tara doar 2,8 mln. Adica cu 1,5 milioane mai putini.
Cati moldoveni isi cauta rostul prin lume – nu este foarte clar. Totusi, datele Politiei de Frontiera arata ca din 2005 peste 900 de mii de moldoveni au iesit din tara si nu s-au mai intors acasa nici macar o singura data.

[youtube]http://youtu.be/WmawfJ97DUA[/youtube]

Sursa: protv.md