Selectați pagina

Moldova, cu cea mai mare datorie publică din istorie: a trecut de 50 de miliarde de lei

Moldova, cu cea mai mare datorie publică din istorie: a trecut de 50 de miliarde de lei

datoriiLa finele lunii octombrie curent, s-a atestat cel mai înalt nivel al datoriei publice (interne şi externe) din istoria Republicii Moldova, peste 50,34 miliarde de lei. Potrivit datelor statistice, din suma totală, peste 28,56 miliarde de lei sunt datorie publică externă, iar 21,78 de miliarde lei sunt datorie publică internă, potrivit portalului ”mold-street.com”.

Comparativ cu datele de la finele lunii septembrie, în octombrie datoria publică externă s-a diminuat cu peste 121 de milioane lei. În acelaşi timp stocul datoriei publice interne s-a majorat cu 13,26 de miliarde de lei.

Această creştere-record se datorează deciziei Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru o lege care prevede convertirea în datorie de stat a garanţiilor acordate în anul 2014 şi 2015 pentru credite de peste 14 miliarde date de BNM celor trei bănci implicate în frauda miliardului.

Per total, datoria publică externă şi internă, care constituie circa 50,34 miliarde de lei este mai mare decât este bugetul public naţional pentru acest an.

De notat că majoritatea datoriei este de lungă durată, peste 80%, iar circa 20% este datorie de scurtă durată. În special e vorba de datorie internă acumulată ca urmare a emiterii de valori mobiliare de stat.

Autorităţile nu se arată destul de optimiste nici în privinţa evoluţiei datoriei de stat în anul viitor, când aceasta ar putea creşte cu încă 10 miliarde de lei, comparativ cu situaţia de la finele lunii octombrie.

„La situaţia din 31 decembrie 2017, datoria de stat internă nu va depăşi 21.251,6 milioane de lei, datoria de stat externă – 39.564,3 milioane de lei (echivalentul a 1.893 milioane de dolari), iar soldul garanţiilor de stat externe şi interne va constitui zero lei”, estimează Ministerul Finanţelor în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2017.

Sursa : moldnews.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *