Selectați pagina

Moldova, acoperită de norul radioactiv. Explicația specialiștilor

Moldova, acoperită de norul radioactiv. Explicația specialiștilor

Un nor radioactiv din Rusia a acoperit toată Europa. Specialiștii din diferite țări, inclusiv din Moldova, au confirmat poluarea nucleară.

Este vorba de o poluare cu un radionuclid artificial, Ruteniu 106. Substanța găsită în particulele care au ajuns la noi se folosește în industria farmaceutică și în radioterapie, pentru tumorile canceroase.

Conform Institutului Francez pentru siguranța nucleară, în ultimele săptămâni, Europa a fost acoperită de un nor de poluare nucleară. Acesta ar fi rezultat după un accident nuclear nedeclarat, susțin militanții de mediu.

Rusia a recunoscut abia ieri că o concentraţie ‘extrem de ridicată’, a unei substanţe radioactive, a fost înregistrată şi pe teritoriul său în urmă cu o lună şi jumătate, dar că nu e niciun motiv de îngrijorare.

Totuși, mai multe state europene au intrat în alertă, după ce centrele de supraveghere a radio-activităţii au detectat în atmosferă valori crescute ale substanţei.

Vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice din Republica Moldova, Ionel Bălan, a declarat pentru point.md că norul radioactiv a acoperit întregul teritoriu al Moldovei după 15 septembrie.

Specialistul este invitatul unei conferințe organizată în centrul de presă Point, unde va oferi mai multe detalii la acest subiect. Evenimentul este programat pentru mâine, 24 noiembrie, ora 15:00. Adresați întrebări expertului accesând acest link: https://goo.gl/kKwrL6

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке