Selectați pagina

Moldova: 20 de femei au început tratamentul gratuit de fertilizare in vitro. Ce se ascunde despre fertilizarea in vitro?

Moldova: 20 de femei au început tratamentul gratuit de fertilizare in vitro. Ce se ascunde despre fertilizarea in vitro?

20 de femei au început tratamentul gratuit, în baza poliţei de asigurare medicală, de fertilizare in vitro. Una dintre paciente este deja însărcinată, anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

În total, 67 de cupluri asigurate medical au solicitat proceduri de fertilizare in vitro finanţate din fondurile de asigurare obligatorie medicală, în perioada aprilie –iunie 2017. Două femei au fost respinse pe motive medicale, iar 30 au fost acceptate şi le-au fost eliberate bilete de trimitere pentru efectuarea gratuită a procedurilor de fertilizare in vitro. Pentru 30 de proceduri Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat peste 950 de mii de lei.
Restul dosarelor urmează să fie evaluate în timpul apropiat. Ministerul Sănătăţii a solicitat CNAM să finanţeze 100 de proceduri de fertilizare in vitro anual. Anterior, CNAM a contractat trei instituţii medicale private pentru prestarea serviciilor de fertilizare in vitro.
Procedura de fertilizare in vitro finanţată din fondurile de asigurare obligatorie medicală poate fi solicitată doar de cuplurile care deţin poliţă medicală. CNAM achită pentru o procedură de fertilizare in vitro aproape 32 de mii de lei. Această sumă nu include costurile pentru medicamentele administrate de paciente. În Republica Moldova sunt aproape 140 de mii de cupluri infertile, de vârstă reproductivă. Dintre acestea, 3000 necesită tratament de fertilizare in vitro.

Ce se ascunde despre fertilizarea in vitro

Fertilizarea în vitro  (FIV) nu este des menţionată în cercurile persoanelor cu orientare pro-viaţă, dar cred că este important să îi acordăm importanţa cuvenită, întrucât acest subiect afectează în mod direct mişcarea pro-viaţa şi are un impact profund asupra modului în care percepem demnitatea şi valoarea vieţii umane, fie că este vorba de copiii născuţi sau nenăscuţi.

Industria infertilităţii din Statele Unite a constituit o afacere prosperă timp de decenii, inclusiv afacerea donării de ovule. Tinerele sunt atrase să doneze ovule prin reclame care promit sume mari de bani, precum şi satisfacţia de a-i ajuta pe ceilalţi care nu sunt în stare să aibă copii. Însă, partea mai puţin mediatizată a acestui act aparent altruist ascunde înşelăciunea din spatele donării de ovule, tinerele fiind expuse unor metode periculoase de extragere a ovulelor care le pot afecta uneori pe tot parcursul vieții, supradoze de hormoni, practici medicale nesigure, lipsa informării în privinţa problemelor de sănătate legate de donarea de ovule şi, adesea, nu există niciun fel de monitorizare medicală a donatoarelor.

Îndemn pe oricine este interesat să afle mai multe despre riscurile şi pericolele donării de ovule să vizioneze documentarul  Eggsploitation, un film care dezvăluie practicile din industria donării ovulelor.

La fel ca şi donarea de ovule, metoda fertilizării in vitro îşi are riscurile ei. Mulţi oameni au negat adevărul despre procesele dăunătoare şi distructive ale fertilizării in vitro, înlocuindu-l cu conceptul potrivit căruia FIV ajută cuplurile cu probleme de fertilitate, promovează creşterea şi importanţa familiei, permiţând astfel părinţilor să se bucure de un urmaş sau mai mulţi.

Dar toate acestea au un cost. Și nu mã refer doar la preţul ridicat, cuprins intre  5.000 şi 25.000 de dolari.

Iată câteva aspecte demne de luat în considerare şi care tind să treacă neobservate:

1.1 FIV promovează ideea de a se renunţa la embrionii umani care sunt „în plus″

De obicei, FIV presupune crearea mai multor embrioni umani pentru a creşte şansele de implantare a lor cu succes. Aceşti embrioni sunt mai apoi analizaţi pentru a se identifica posibile disfuncţii genetice, handicapuri şi, uneori, chiar şi un anume sex. Embrionii „nedoriţi″ sunt eliminaţi. De obicei, în uterul unei femei, sunt transplantaţi aproximativ patru dintre embrionii selectaţi. Dacă implantul a reuşit pentru mai mult de unul (sau doi) embrioni, medicul va elimina selectiv o parte din embrionii rămaşi. (Nadya Suleman supranumită „Octomom” a refuzat aceasta „eliminare embriogenică”, ceea ce a dus la naşterea de octupleţi). Însă, selectarea embrionilor duce la moartea micilor fiinţe umane pe criteriul sexului, handicapului fizic şi mental, precum şi în funcţie de numărul acestora.Toate acestea conduc la următorul aspect:

Continuarea – aici.

Citeşte şi: Fertilizarea in vitro – copiii nu sunt lucruri care “se fac”

Citeşte şi: Copiii conceputi prin tratamente de fertilitate, mai susceptibili de a avea probleme

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке